RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alt om rentekuttet

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem gjorde det ingen eksperter ventet: Han kuttet sstyringsrenten til et nytt rekordlavt nivå. Og han signaliserer videre kutt. Her kan du lese alt om kuttet
Oppdatert med begrunnelsen til Norges Bank og noe bakgrunn.

Les også:
- Feil av Norges Bank
Hvilken rente får du nå?
DnB kutter renten
Første bank ut med rentekutt
Foss advarer mot lånefest
Krone og rente ned

Saker fra før rentemeldingen:
Rekordlave renter
Kommentar: Hva gjør Norges Bank?

Norges Bank kutter sin styringsrente fra 2,50 til 2,25 prosent.

Samtidig melder banken at den anser det mer sannsynlig at inflasjonen om to år ender under målet på 2,50 prosent enn over.

Det betyr at banken signaliserer videre kutt.

Ingen av deltagerne i en rundspørring nyhetsbyrået TDN Finans på forhånd hadde gjort blant bankenes og meglerhusenes makroeksperter, trodde det kom kutt nå, men fire av 12 trodde at banken i dag ville endre grunnholdning i retning av videre kutt.

Dette var en klar endring i oppfatningen fra tidligere, primært på grunn av en ekstremt lav prisvekst i november.

Men banken overrasket altså ved å gjøre begge deler.

Begrunnelse

I begrunnelsen for kuttet vises det til den meget lave prisveksten i november, da den underliggende prisveksten bare var 0,5 prosent fra samme måned året før, og prisene falt fra måneden før.

- Prisnedgangen i november kan være tilfeldig og bli reversert, men usikkerheten har økt om når inflasjonen vil begynne å stige. Kursutviklingen for norske kroner demper også prisutsiktene, skriver Norges Bank.

Videre vises det til at endringer i varehandelen kan føre til lavere prisvekst.

- Endringer i konkurranseforholdene i varehandelen kan påvirke produktivitetsutviklingen og prisene i større grad enn tidligere antatt, skriver banken videre.

Mellom linjene skiver vel banken her blant annet om den forventede priskrigen når Lidl for alvor kommer inn i Norge, og den priskrigen man nå ser på øl, som en forsmak.

Dessuten åpner man for at hensynet til konkurranseutsatt industri kan føre til at lønnstilleggene blir mindre enn banken til nå har lagt til grunn.

Til sist vises det til at veksten i euroområdet fortsatt er moderat og sårbar for en styrket euro.

Blandet bilde

Mange hadde på forhånd pekt på at Norges Bank har stått overfor et komplisert bilde.

På den ene siden har eksperter vist til den meget lave prisveksten, som er farlig nær deflasjon, noe som anses som meget skadelig for økonomien. Men det gjelder også kronekursen, som har styrket seg igjen i høst, noe som igjen får eksportbedriftene til å skjelve. Dessuten låner norske bedrifter lite penger.

På den andre siden er det robust vekst i husholdningenes lån, og Norges Bank er alltid bekymret for en boble her, boligprisene stiger igjen, detaljhandelen er sterk, sysselsettingen ser ut til å bedre seg raskere enn de fleste hadde ventet, og det er en klar tendens til oppsving i verdensøkonomien.

Fra desember i fjor har banken kuttet renten fra 7,0 til 2,25 prosent. Dette er det laveste nivået i moderne tid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere