*Nettavisen* Nyheter.

Alt om revidert nasjonalbudsjett 2020 - vil bruke 419,6 oljemilliarder

Oslo 20200508. Finansminister Jan Tore Sanner på kontoret sitt i Finansdepartementet i Oslo.

KLAR MED REVIDERT: Finansminister Jan Tore Sanner (H) på kontoret sitt i Finansdepartementet i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Bruker 4,2 prosent av oljefondets verdi.

12.05.20 11:37

Regjeringen bryter handlingsregelen i revidert nasjonalbudsjett, og bruker 419,6 milliarder kroner fra oljefondet – tilsvarende 4,2 prosent av fondets verdi.

Se lenke til regjeringen.no for mer om Revidert nasjonalbudsjett

Regjeringen vil bruke 174,4 milliarder oljekroner mer enn i fjor, framgår det av forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

Anslår BNP-fall på 4 prosent

Virusutbruddet har rammet norsk og internasjonal økonomi. Utsiktene for norsk økonomi er betydelig svekket. I revidert nasjonalbudsjett for 2020 anslås BNP for Fastlands-Norge å falle med 4,0 prosent i år, men usikkerheten er stor, skriver Finansdepartementet i en melding om nøkkeltallene i budsjettforslaget.

Budsjettimpulsen – vekstbidraget til økonomien – for inneværende år anslås nå til 5,1 prosent. Det er betydelig høyere enn da budsjettet ble lagt fram i fjor høst.

Les også: Sanner slår alarm om velferdsstaten i Norge: - Alvorlige utfordringer med bærekraften

Venter ledighet på 5,9 prosent

Norge har nå den høyeste registrerte arbeidsledigheten på 75 år. Selv om ledighetstoppen trolig er passert, venter regjeringen at arbeidsledigheten skal øke fra 2,2 prosent i 2019 til 5,9 prosent i år.

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett forslår regjeringen å forlenge perioden med fritak for arbeidsgiverens lønnsplikt under permittering og dagpengeperioden for permitterte.

Les også: Går i strupen på budsjettet: – De eldste sitter igjen med regningen

Vil forlenge permitteringsperiode

Regjeringen foreslår at permitteringsperioden forlenges ut oktober. Samtidig vil de utvide perioden med arbeidsavklaringspenger tilsvarende.

– Det å få veldig mange tilbake på jobb har lite for seg nå. Vi trenger også mer tid til å tenke over hva vi skal gjøre på lengre sikt, for vi vet lite om hvordan arbeidsmarkedet og norsk økonomi vil være i høst, sier arbeids- og sosialminister, Torbjørn Røe Isaksen (H) til NRK.

Maksimal periode med fritak for lønnsplikt er 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder. Tidligere var permitteringsordningen forlenget ut juni.

Les også: Sykehusene får 5,5 milliarder kroner i koronatilskudd

Mange koronapermitterte

Bedriftene får dermed ikke regningen for permitteringsperioden før i november, noe som kan hindre dem i å måtte si opp ansatte.

Isaksen (H) sier videre at regjeringen er klar over at forlengelse av permitteringsperioden kan ha uheldige konsekvenser ved at bedrifter beholder ansatte som det ikke er realistisk å ta tilbake i jobb.

Siden 12. mars, da mange av de mest omfattende tiltakene ble innført for å begrense smittespredningen av koronaviruset, har det kommet inn totalt 433.900 søknader om dagpenger. Av disse gjelder 378.800 dagpenger ved permittering.

Les også: Sp: Ikke aktuelt å kutte i kommunevelferden

Parat fornøyd

Så langt i år er det kommet inn totalt 472.800 søknader om dagpenger. I hele fjor kom det inn 160.500.

Arbeidstakerorganisasjonen Parat er glade for at regjeringen nå vil utvide ordningen.

– Koronakrisen har ført til at mange nå er permittert og uten en slik utvidelse som vi nå får ville mange av disse blitt sagt opp. Nå håper vi samfunnet sakte kommer tilbake til et normalt nivå og at denne utvidelsen gjør at mange utover sommeren og høsten kan komme tilbake på jobb, sier Parat-leder Unn Kristin Olsen.

Les også: Sylvi Listhaug tror oljepengebruken må økes enda mer

Fakta

Nøkkeltall i revidert

Les også: Erna Solbergs regjering klar med sjekkheftet: Her er lekkasjene fra revidert nasjonalbudsjett 2020

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag