RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alt om skoleopptaket

Sist oppdatert:
I dag får landets kommende studenter vite hvilken skole og hvilke emner de har kommet inn på. Her kan du få informasjon om restplasser, lån og stipend og annet du kan trenge.

20.juli får tusenvis av ungdom vite om de har kommet inn på den høyskolen eller det studiet de helst vil. I mai var det 94.172 søkere til høyere utdanning gjennom Samordna Opptak. De fleste høgskoler og universiteter har flere søkere enn i fjor.

Opptak
Allerede 18.juli var det mulig å se hvor du har kommet inn på Samordna opptak, men dersom du ikke har tilgang til internett eller har bedt om å ikke få svar på internett, vil du få beskjed i posten i morgen. Svaret må registreres på internett innen 27.juli klokken 14.00, eller sendes i posten senest 26.juli.

Brevet vil fortelle hvilke studier du har kommet inn på, og eventuelt hvilke ventelister du står på. Dersom du stiller deg på venteliste, mister du den opprinnelige plassen din hvis du får tilbud.

Restplasser
Fra klokken 09.00 i morgen vil Samordna opptaks restetorg gi deg informasjon om hvilke restplasser som er tilgjengelige. Når det ikke er flere kvalifiserte søkere på venteliste, blir disse åpne for nye søkere. Restplassene kan finnes på Samordna opptak, Søkofonen 815 49 050, på tekst-tv NRK1 side 480 og på SMS 2011 (REST INFO til 2011).

Resteplassene er åpne for både de som alt har søkt i Samordna opptak, og får nye søkere. Dersom du ønsker studieplass må du ta kontakt med skolen, og det er enkelt og greit førstemann til mølla som får plassen.

Penger
Hos Lånekassen kan du søke om lån og stipend for det kommende året. Hvis du er usikker på hvor mye lån og stipend du kan få, kan du bruke støttekalkulatoren deres.

Dersom du er heltidsstudent og ikke bor hos foreldrene dine i studietiden, vil du få maks 80.000 kroner i året. Du må stå på alle eksamener for å få stipendet, som er på 32.000 kroner. Du kan ikke ha en inntekt på mer enn 104.500 kroner, ikke mer enn 55.910 kroner i trygd og ikke ha en formue på mer enn 206.910 kroner.

Lån og stipend settes inn på din konto hver måned, bortsett fra juni og juli. Til gjengjeld får du desto mer penger i august og januar. I august må du møte opp på skolestedet for å få din første utbetaling, men denne ordningen forsvinner etter jul. Dersom studiestedet ditt er langt unna ditt opprinnelige bosted, kan du få reisestipend i tillegg.

I år finnes Legathåndboken på internett, og du kan være heldig og motta et stipend.

Kvalitetsreformen
Kvalitetsreformen hylles av ledere, men de fleste studenter stiller seg kritiske til reformen. Kort sagt inneholder reformen et nytt karaktersystem, internasjonalisering av studiestedet og bedre veiledning.

Siden reformen fortsatt er i startfasen er det ikke alt som fungerer ennå. Blant annet har flere skoler ulike syn på hva karakterene betyr, så på enkelte skoler betyr en B-karakter det samme som en C-karakter på en annen. Dette skaper forvirring blant elever og arbeidsgivere. Det kan også være vanskelig å forstå veiledningen du blir lovet. Enkelte studier gir all informasjon over internett, mens ved andre studier foretrekkes muntlig informasjon.

Grunnfaget har blitt byttet ut med en bachelor-grad. I stedet for å ta ett fag i halvåret, som man gjorde før, må ta tre fag per semester for å oppnå nok poeng, og få fullt lån og stipend. Du får da tre ganger så mye å gjøre som de som studerte før reformen. Grunnen til dette er effektivisering, og at du skal bruke kun tre år på studiene i stedet for å bli på universitetet i mange år, og dermed få mye lån.

Positivt med reformen er at den foretrekker semesteroppgaver framfor skoleeksamener. Du vil da få alt fra et halvt år til fire dager på en oppgave, og slipper dermed pugging, nervøsitet og skumle eksamenslokaler.

Poeng
Uansett hvilket studium du velger og hvor lenge du studerer, får du kun tre studiepoeng du kan bruke videre. Det vil si at du ikke lenger kan studere til du har poeng nok til å komme inn på den skolen du helst vil gå på.

Du får to alderspoeng per år fra du er 20, og du kan få maks åtte poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere