RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alternative julekaker?

Slik lager du lavkarbo-marsipan og glutenfrie krumkaker.

(SIDE2:) Det finnes mange muligheter til julebaksten.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Du trenger ikke å droppe de tradisjonelle julekakene selv om du har en matvareintoleranse eller går på noen spesiell diett. Få inspirasjon av disse oppskriftene:

Enkel grunndeig helt uten sukker (Kan brukes til flere ulike julekaker)
325 gram smør
450 gram (7,5 dl) siktet hvetemel
50 gram (1 dl) FiberFin
200 gram (2 ¼ dl) Sukrin

Rør inn smøret i melet og ha i Sukrin. Du kan også ha alt i en food processor og la maskinen gå til alt er grynet. Elt deigen sammen. La deigen hvile en time i romtemperatur. Kakene stekes på smurt plate i stekeovnen ved 175 grader i 10-12 minutter. Med denne oppskriften kan du lage for eksempel tyske skiver, sukkerstjerner, kakemenn, halvmåner med syltetøy.

Glutenfrie krumkaker
1 stk egg
1,5 dl sukker
130 g smeltet smør
1,5 dl melk
1,5 dl potetmel
0,5 dl maisennamel
1,5 dl fint glutenfritt mel
1 ts vaniljesukker

Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett smør, melk og alt det tørre og vend lett sammen. La deigen stå og hvile kjølig i ca 1 time. Stek i krumkakejern, pensle eventuelt med litt smør ved steking. Legg cirka 1 ss røre i jernet og stek gylne kaker. Form kakene mens de er helt nystekte og varme. Form dem med et «krumkakehorn» eller rull dem rundt skaftet på en tresleiv eller legg den over bunnen av et glass slik at de blir formet som en kopp. Oppbevar i tett boks. Krumkaker kan ikke fryses.

Lavkarbo-marsipan
60 g Sukrinmelis fra Sunkost
90 g Mandelmel fra Sunost
2 eggehviter
3 dråper Mandel essens

Bland alle ingrediensene sammen slik at det blir til marsipan. Trille ut kuler eller form marsipanen som du vil. Du kan også smelte litt 80% sjokolade med litt fløte og sukrin, som du kan rulle kulene i for litt ekstra smak. Pynt opp marsipankulene med for eksempel kokos eller konditorfarge. Oppbevares kjølig.

Pepperkaker uten egg, melk og gluten
4 ss olje (ikke ekstra virgin olivenolje)
0,5 dl sukker
0,5 dl lønnesirup
0,5 dl vann
1 ts ingefær
2 ts kanel
0,5 -1 ts nellik
0,5 ts kardemomme
0,5 ts natron
4 dl Toro lys glutenfri melblanding

Varm olje, sukker, sirup og alle krydder samt natron i en panne på svak varme. Når sukkeret er løst opp tilsettes vann og mel. Deigen settes kaldt kun et par timer, den kjevles deretter ut på et bake papir og papiret med deig løftes så over på ett steke brett. Figurer stikkes ut, og deigen mellom formene fjernes lett. Kakene stekes i cirka 5 min på 200 grader.

Brune pinner uten melk, egg og gluten
200 g melkefri margarin
200 g sukker
1 ss lys sirup
1/2 - 1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
5-6 dl Toro Fin brød- og kakemix.

Rør smør og sukker hvitt. Bland inn resten. Sett deigen kalt minst en time. Trill pølser, klapp dem flate. Pensle med vann og strø med perlesukker. Stekes gyldne ved 200 grader Skjæres opp i 1 ½ - 2 cm tykke «pinner» med en gang de tas ut av ovnen.

Sukkerfrie peppermynteknapper
1 dl SukrinMelis
2 ss fløte
4 dråper peppermynteolje
Sjokolade til å dyppe knappene i

Bland alle ingrediensene godt sammen. Massen skal være ganske løs, men la den stå kaldt noen minutter dersom du vil ha en fastere masse å jobbe med. Trykk ut små knapper ved hjelp av et lite glass, eller rull små kuler. La knappene stivne i kjøleskapet. Smelt valgfri (sukkerfri) sjokolade i mikroen eller over et vannbad, og dypp knappene i sjokoladen.Oppskriften gir cirka 10 peppermynteknapper. Oppbevares i kjøleskapet.

Melkefrie peppernøtter
1 dl sirup
75 g melkefri margarin
75 g sukker
1 dl vann
1/2 ts pepper
1/2 ts ingefær
1/2 ts kanel
1/2 ts nellik
1/2 ts hjortetakksalt
1/2 ts natron
250 g mel

Sirup, margarin og sukker smeltes og de øvrige ingredienser blandes i. Deigen eltes godt, den skal være fast, og trilles til kuler på størrelse med en hasselnøtt. Peppernøtterne legges på en bakeplate og bages ved 180 grader i cirka 10 minutter.

Sirupsnipper uten egg
1 1/2 dl fløte
150 g sirup
150 g sukker
100 g smør
450 g hvetemel
1/4 ts pepper
1/4 ts ingefær
1/4 ts anis
1/4 ts kanel
3/4 ts hornsalt
3/4 ts natron
mandler, skåldet

Kok opp fløte, sirup og sukker. Ha i smøret og avkjøl til blandingen er lunken. Sikt i det tørre. Elt deigen sammen. La deigen stå kjølig til neste dag. Kjevle deigen tynn og skjær ut snipper. Legg dem på smurt plate. Legg en halv skåldet mandel på hver kake. Snippene blir blanke hvis de pensles med eggehvite. Stek dem ved 175 grader i cirka 5 minutter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere