Gå til sidens hovedinnhold

- Altfor enkelt å skaffe seg kjæledyr

Det er travle tider for Dyrebeskyttelsen.

NORDSTRAND, OSLO (Nettavisen): I et hus på Nordstrand holder Dyrebeskyttelsens Oslo- og Akershusavdeling til. Her bor ca. 80 katter akkurat nå. Og ventelista er lang.

Du føler deg raskt velkommen. En svart katt kommer og hilser på, og vil gjerne sitte på fanget, en annen er i full gang med å finne ut om kamerabagen er et passende sted å sove. En lodden søt pus sover i en liten pappkasse, som egentlig er litt for liten, men med et bøyd hode går det akkurat. En annen ligger på kjøkkenbordet, for det er dens faste plass.

Økning før ferien
Alle kattene er selvfølgelig verdens søteste, men flere har en vond fortid bak seg. Det er en grunn til at de har tilholdssted akkurat her, mange har blitt forlatt av matmor, ofte på grunn av at de valgte å reise på ferie og etterlot dyret til seg selv.

Allergiske
Berdalen forteller at det alltid er mye trykk hos dem, men at de merker det spesielt nå i ferien.

- Det er bestandig en økning før og i ferien. Mange har plutselig blitt allergiske. Vi kaller det sommerallergi, det er dårlig gjort å bruke det som unnskyldning, for da ender det jo med at vi ikke tror på dem som faktisk er allergiske, forteller daglig leder for Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus, Kari Berdalen til Nettavisen.

Og legger til:

- Det er mange kattepensjonater rundt omkring, med litt planlegging er det ikke noe problem å få plass der. Folk bruker kanskje 25.000 kroner på ferie, men 2000 kroner for plass på kattepensjonat, det blir for mye, sier hun med en sarkastisk undertone.

Hun har jobbet i Dyrebeskyttelsen i nærmere 30 år, og bor i andreetasje i huset hvor Dyrebeskyttelsen har tilholdssted.

Unnskyldninger
De har mottatt kattunger plassert i pappkasser, etterlatt for å dø, dyr som ikke har fått mat på mange dager, noen har vært i veldig dårlig forfatning, men det er heldigvis ikke så ofte at det er tilfellet.

- De vanligste unnskyldningen for å kvitte seg med dyret allergi, eller at eierne har blitt syke, at man skal flytte og får ikke lov til å ha dyr dit, jeg mener selvfølgelig ikke at alt dette er løgn, sier hun.

Flest katter
Det er flest katter som har blitt etterlatt som kommer inn til Dyrebeskyttelsen, selv om de også får inn noen kaniner og hamstere og andre kjæledyr som bor i bur.

Dyrene får bli i huset på Nordstrand til Dyrebeskyttelsen har greid å skaffe dem et hjem. For noen kan det betyr at de må bo der i litt over en måned, mens andre har tilholdssted der i flere år.

- For enkelt å få kjæledyr
Berdalen mener det er for enkelt for folk å skaffe seg kjæledyr.

- Det er altfor enkelt. Det er bare å gå på Finn.no, så gis de bort gratis. Sånn sett burde hver eneste dyreeier gå på kurs. Dessuten tenker kanskje mange at det er bare å skaffe seg et nytt dyr etter ferien.

Klarer seg ikke selv
Hun tror at mange etterlater kattene fordi eierne tror at de kan klare seg selv mens de er borte.

- Det er en myte at katter klarer seg selv. De som er vant med å få mat inne, sliter veldig når de ikke får det lenger, sier hun.

- Hvorfor reiser folk fra dyrene sine?

- Det lurer jeg også på. Folk er like sløve år etter år. Normale mennesker ville aldri satt ut katten og reist på ferie. Hvorfor i himmelens navn skaffer de seg et dyr da? spør hun.


ID-merking

Berdalen anbefaler alle å ID-merke kattene sine.

- Kastrer, steriliser og ID-merk katten din. Det er veldig viktig, og det vil jeg oppfordre alle til å gjøre. Når du ID-merker katten, blir en mikrobrikke lagt i under huden i nakken, hver katt har sitt eget nummer, og da kan man lett finne ut hvem eieren er. Mange tror at de ikke behøver det, fordi de har innekatt, men det er utrolig viktig uansett, katten kan jo komme seg ut, sier hun.

Glad i alle
Hun forteller at hun blir veldig glad i alle dyrene, og innrømmer at hun har noen yndlinger blant alle kattene.

- Jeg skulle gjerne tatt meg av alle selv, men da må jeg vinne i lotto.

Rundt 40 personer jobber fast i Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus på frivillig basis. Har du lyst å ta gi nytt hjem til et dyr? På Dyrebeskyttelsens nettsider kan du få mer informasjon.

Berdalens tips til deg som har dyr og skal på ferie:

  • Start planleggingen når du vet du skal dra.
  • Skaff kattepensjonatplass.
  • Snakk med naboer om passing av dyr, det er best for dyret å være hjemme.Det kan godt hende du har hyggelige naboer, men det vet du ikke før du har spurt.
  • Spør venner eller familie om dyret kan bo hos dem.

Se bilder av noen av kattene som bor hos Dyrebeskyttelsen på Nordstrand her:

4390

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken