RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alvdal-moren dømt til 14 års forvaring

Sist oppdatert:
Eidsivating lagmannsrett har dømt Alvdal-moren (49) til forvaring i 14 år og en måned.

Minstetiden settes til åtte år og en måned.

Les også: Aktor vil ha forvaring for Alvdal-moren

Kvinnen er kjent skyldig i seksuelle overgrep mot sin eldste datter, som nå er 28 år gammel. 

Overgrepene skjedde da familien bodde i Gjerdrum i Akershus fra 1990 til 1998, det vil si fra jenta var fem år gammel.

- Jeg er glad for at jeg er blitt trodd, og jeg er glad for at det nå er over, sier datteren til Romerikes Blad.

Forvaring
Selv etter å ha sonet ferdig en fengselsstraff på 18 år, mener retten at det vil være nærliggende fare for at kvinnen som har fått tilnavnet Alvdal-moren skal forgripe seg på barn igjen. Derfor er det bare forvaringsstraff som vil gi samfunnet tilstrekkelig vern mot henne, fastslår Eidsivating lagmannsrett i sin dom torsdag.

Kvinnen er allerede dømt for årelange seksuelle overgrep mot to andre av sine barn, samt mot to nabobarn, i den såkalte Alvdal-saken. Nå er hun også funnet skyldig i tilsvarende overgrep mot sin eldste datter, som i dag er 28 år gammel.

«De sakkyndige har under ankeforhandlingen forklart at de ikke har kunnet spore noen endringer hos NN fra første gang de kom i kontakt med henne. Hun er fortsatt manipulerende og har ingen dypere erkjennelse av hva hun har gjort», heter det i premissene for straffeutmålingen.

De sakkyndige konkluderte på sin side i retten med at «observanden er i høy risikogruppe for framtidig seksuell vold».

Gjerdrum-datteren legger ikke skjul på at det var en tøff runde i lagmannsretten.

- Jeg er glad for at jeg nå er ferdig med saken. Jeg har egentlig ingen formening om selve dommen. Jeg er bare glad for at jeg er blitt trodd, sier hun til RB.

Årelange overgrep
Da denne saken, som blir kalt Gjerdrum-saken, gikk for Nedre Romerike tingrett i fjor vår, ble 49-åringen den første kvinne her i landet som ble dømt til forvaring i en sedelighetssak. Da var straffen 14 års forvaring, med en minstetid på sju år.

Lagmannsretten har hatt hele saken oppe til behandling, og konkluderer som tingretten med å kjenne henne skyldig på alle punkter i tiltalen: Seksuelle overgrep mot sine eldste datter, medvirkning til overgrepene hennes daværende ektemann utsatte datteren for og for å ha utøvd vold mot henne.

Retten har lagt vekt på at moren gjennom sine handlinger har invalidisert tre av sine barn.

Ifølge domspremissene var det stefaren som først utsatte jenta for overgrep allerede da hun var i fem-seksårsalderen, da den lille familien bodde på Gjerdrum i Akershus på starten av 1990-tallet. De pågikk i rundt åtte år.

«Det legges til grunn at NNs seksuelle overgrep startet mer som en «lek», men at de etter hvert eskalerte i alvorlighetsgrad», heter det i dommen.

Den nå 50 år gamle, tidligere ektefellen nektet straffskyld da saken startet i lagmannsretten. Han er nå dømt til sju års fengsel, ett år mer enn han ble dømt til i tingretten.

Fellesstraff
Straffen fagdommerne har kommet fram til er enda strengere enn nivået statsadvokat Inga Bejer Engh la seg på i sin prosedyre. Der la hun ned påstand om forvaring i drøyt 13 år, og en minstetid på drøyt sju år.

De mener kvinnen måtte dømmes til 18 års fengsel dersom hun skulle vært ilagt ordinær fengselsstraff. Deretter er det gjort en komplisert regneoppgave for å legge sammen straffene fra Alvdal-saken og Gjerdrum-saken og trekke fra tiden kvinnen allerede har sonet.

Kvinnen kan be om å bli løslatt om åtte år og en måned.

- Minstetiden er altfor lav, men det er slik loven er. I dag kan en som er dømt til forvaring, begjære seg prøveløslatt tidligere enn en som anses som ikke farlig. Det antar jeg støter folks rettsfølelse, sier Engh til NTB.

Moren og stefaren er også dømt til å betale 350.000 kroner hver i oppreisning til datteren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere