Alvoret rykker nærmere for Stoltenberg

Jens Stoltenberg møter norsk presse i Cardiff fredag morgen.

Jens Stoltenberg møter norsk presse i Cardiff fredag morgen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Jens Stoltenberg konstaterer at han tar over jobben som generalsekretær i NATO i en tid med mer usikkerhet.

05.09.14 13:39

Fredag presenteres den tidligere statsministeren som NATOs neste generalsekretær under alliansens toppmøte i Newport i Wales.

Følg NATO-toppmøtet i direktevideo nederst i saken.

- Dette er et viktig møte for meg å delta på, for her blir beslutningene jeg skal følge opp, fattet. Jeg opplever at jeg får et klart mandat, og jobben min er å iverksette det som vedtas nå, sier han til NTB.

Uro på NATOs dørstokk både i øst og sørøst uroer den påtroppende sjefen.

Få de siste nyhetene fra NATO-toppmøtet her!

- Usikkerheten i verden har kommet nærmere oss. I øst med den aggressive politikken Russland står for i Ukraina, og i sør i Irak og Syria. Begge deler minner oss om viktigheten av å ha en sterk allianse med evne til å reagere, sier Stoltenberg.

Tillitserklæring
Overfor norsk presse i Cardiff uttrykker han bekymring for trusselen islamistgruppen Den islamske staten (IS) utgjør for NATO-landene. IS har bygd seg opp i NATO-landet Tyrkias naboland Syria.

- IS er en gruppe som ikke skyr noen midler, og som bruker makt på en mer brutal måte enn vi har sett fra andre grupper, sier Stoltenberg.

- Dette toppmøtet handler om hvordan vi kan styrke NATOs evne til å avskrekke noen fra å prøve å krenke NATO-landenes suverenitet og avhengighet. Det har NATO gjort gjennom flere tiår, legger han til.

Den siste tiden har han blant annet møtt en rekke embetsfolk i NATO for å forberede seg på jobben som venter.

- Jeg ser fram til å ta fatt på oppgaven, fordi det er en viktig oppgave og en tillitserklæring som jeg vil forvalte på best mulig måte. Men jeg vil ikke komme med noen programerklæring før jeg begynner 1. oktober, sier Stoltenberg.

Han forklarer at han også har møtt norske eksperter i forberedelsene og skryter av samarbeidet med den norske regjeringen i den hektiske perioden han nå er inne i.

Møter Obama
Jens Stoltenberg skulle senere fredag møter USAs president Barack Obama i forbindelse med toppmøtet i Wales. Torsdag møtte han blant andre Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

I dag møtes Barack Obama og Jens Stoltenberg. Foto: Saul Loeb (AFP/NTB scanpix)

- USA er det landet som bidrar mest til NATO, og det er viktig å ha et godt forhold til USA, sier nordmannen.

USA står for omkring tre firedeler av finansieringen av NATO.

Til tross for at han møter NATOs sentrale medlemsland i Cardiff, er Stoltenberg opptatt av å holde en lav profil på toppmøtet. Han understreker at alliansen bare har én generalsekretær, og at han heter Anders Fogh Rasmussen.

- Jeg opplever at det er en klar rolle. Jeg er til stede på møtet som påtroppende generalsekretær, jeg har ingen formelle oppgave utover å bli introdusert på møtet, sier Stoltenberg. (©NTB)

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.