*Nettavisen* Nyheter.

Alvorlig bakterieutbrudd: Fem personer smittet

 

FEM TILFELLER: Folkehelseinstituttet forteller at fire av de fem pasientene har utviklet alvorlig nyresykdom. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Folkehelseinstituttet er i full sving med å spore opp smittekilden etter at flere personer er smittet av samme alvorlige bakterie på én måned.

06.09.19 17:53

Fire av de fem smittede personene har utviklet en alvorlig nyresykdom.

Det opplyser Folkehelseinstituttet selv på sine nettsider fredag ettermiddag.

Fra august av har det statlige forvaltningsorganet funnet samme variant av bakterien Enterohaemorrhagisk E. coli (EHEC) hos tre personer, men det er også sjanse for at prøver fra ytterligere to personer kan inneholde det samme.

- Det er en alvorlig sykdom, det er derfor vi følger den opp så tett, sier lege Helena Eide ved FHI til TV 2.

Alvorlig nyresykdom

Pasientene kommer fra Hordaland, Aust-Agder, Trøndelag og Hedmark, hvorav ett av de er et barn, og fire personer er over 70 år.

- Fire av de fem personene har utviklet den alvorlige nyresykdommen Hemolytisk uremisk syndrom (HUS). Det er oftest barn som utvikler nyresvikt av denne bakterien. Det som er uvanlig i dette tilfellet er at det også er flere eldre som har utviklet alvorlig nyresvikt, sier Eide.Mens det fortsatt pågår analyse av to av tilfellene, er det påvist DNA-profiler med de samme bakteriene hos de tre andre personene.

Kampen om å avdekke smittekilden pågår nå, og Folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

Internasjonal sjekk

Partene jobber med å avdekke om smittekilden kan ha vært felles.

Det er blitt gjort intervjuer med pasientene, samt tilsyn av serveringssteder og institusjoner.

- Etterforskningsarbeid kan være komplisert og ta tid, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet har også nådd ut til internasjonale samarbeidspartnere for å sjekke opp om andre har sett samme type bakterie.

Forebyggende tips

Eide forteller til TV 2 at god håndhygiene etter dobesøk, før matlaging og måltider er viktig generelt for å forebygge infeksjoner.

Den aktuelle bakterien finnes vanligvis i tarm hos enkelte individer av drøvtyggere (storfem sau, geit, journ.anm.), og kan smittes til mennesker på flere måter. Om man for eksempel spiser mat forurenset med avføring fra dyrene, fra forurenset vann eller ved direkte kontakt med dyrene.

Smitten kan også oppstå direkte fra person til person, mens særlig eldre og barn er utsatte for den alvorlige sykdommen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.