RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alvorlig hunde-sykdom påvist i Sverige

HJERTEORM: Sykdommen opptrer i hundehjerter, og kan være dødelig. To tilfeller av sykdommen er behandlet i Sverige den seneste tiden.
HJERTEORM: Sykdommen opptrer i hundehjerter, og kan være dødelig. To tilfeller av sykdommen er behandlet i Sverige den seneste tiden. Foto: Norsk Veterinærinstitutt
Sist oppdatert:
Men hittil er hundesykdommen ikke påvist i Norge.

Tirsdag ble det kjent at et dyresykehus i Göteborg den seneste måneden har behandlet to tilfeller av infeksjon fra «fransk hjerteorm», skriver Fredriksstad Blad.

Sykdommen kan være dødelig for hunder, er påvist hos rødrev i Danmark og Sverige, og er vanlig lenger sør i Europa.

Første forekomst i Sverige ble påvist allerede i 2003, skriver Göteborgsposten.

Smitter via snegler

– Fransk hjerteorm er en parasitt som lever i selve hjertet og lungearteriene og kan gi pustebesvær, sirkulasjonsforstyrrelser og død, heter det på hjemmesiden til Norsk Veterinærinstitutt.

Parasitten har en indirekte livssyklus og bruker snegler som mellomvert. Hunden blir smittet ved å spise smittede snegler eller ved å få i seg snegleslim med parasittlarver i.

Det har vært et økende antall påvisninger hos hund i Sverige de siste årene.

– Parasitten kan lett etablere seg også i Norge, advarer veterinærinstituttet, som foreløpig ikke kjenner til at tilfeller har forekommet her til lands.

Derfor gis flere råd som kan forhindre spredning til Norge.

– Sjekk hunden din

Symptomene hos smittede hunder kan variere helt fra ingen reaksjon i det hele tatt, og til hosting og pustebesvær, kollaps, blødningsforstyrrelser, blodig neseutflod, bakbenslammelse og hjertesvikt.

Infeksjon forårsaket av fransk hjerteorm er en importsykdom.

– Det er viktig å hindre at smittede hunder skiller ut larver som kan infisere snegler. Derfor anbefales det at hunder fra områder hvor fransk hjerteorm er utbredt, blir behandlet med egnet parasittpreparat, skriver veterinærinstituttet.

– Det er viktig å plukke opp hundeavføring i hagen, i kennelen eller fra uteområder, for å hindre smitteoverføring fra hovedverten til snegler. Dersom en mistenker at hunden kan være smittet med fransk hjerteorm etter utenlandsopphold, bør en få undersøkt avføringsprøve fra hunden, anbefaler Norsk veterinærinstitutt.

Les flere saker i Fredriksstad Blad her.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere