OSLO (Nettavisen): Alarmen gikk i Oslo onsdag, men i løpet av kort tid er det meldt om sykdomstilfeller flere steder i landet.

- Våre klinikker blir nedringt av bekymrede hundeeiere, og vi har flere sykdomstilfeller som vi nå knytter til dette utbruddet. Ett av disse tilfellene på Sørvestlandet endte med at hunden døde. Dette var i forrige uke, men vi har fått melding om dette nå. Videre er det oppdaget nye sykdomstilfeller på Vestlandet, Nordvestlandet, Sørlandet og Midt-Norge, sier Sasja Rygg hos veterinærkjeden Anicura til Nettavisen.

Dette er stedene hvor det hittil er registrert tilfeller. Vi understreker at oversikten ikke er bekreftet, men bygger på informasjon fra Mattilsynet, Anicura og medieomtale:

Oslo, Tynset, Tønsberg, Hamar, Hønefoss, Lørenskog, Enebakk og Trøgstad. Det siste døgnet er det registrert nye tilfeller i Trøndelag, Rogaland og Aurland i Sogn og Fjordane.

I tillegg er det omtalt at en hund fra Nittedal er en av dem som er sendt til obduksjon, ifølge avisa Varingen.

En rekke steder i landet har veterinærene fått meldinger fra publikum som frykter at deres hunder har symptomer som kan indikere den alvorlige hundesykdommen.

Mange hunder blir friske

Rygg understreker at sykdommen ikke uten videre er dødelig:

- Vi har fått inn flere hunder som er sendt hjem igjen. Når hundeeierne oppdager symptomene tidlig er sjansen gode for at hunden blir frisk, sier Rygg.

Veterinæren understreker også at symptomer som diaré og oppkast ikke er uvanlig, heller ikke blodig diaré, men det er alvorlighetsgraden som skiller seg ut i disse tilfellene.

Torsdag ettermiddag anslo Anicura at om lag 20 hunder være døde av sykdommen.

Også Mattilsynet opplyser fredag at de har fått informasjon om enda flere tilfeller av sykdommen rundt om i landet, ifølge NRK.

Både Mattilsynet, Veterinærinstituttet, Veterinærhøyskolen og andre dyresykehus jobber for å finne årsaken til sykdomsutbruddet.

- Holder alle muligheter åpne

- Mattilsynet mottar stadig informasjon om hunder med lignende symptomer fra flere steder i landet, men det er foreløpig ikke grunnlag for å si om tilfellene har sammenheng, og vi kan derfor ikke si noe om antall, sier seksjonssjef Ann Margaret Grøndahl, seksjonssjef hos Mattilsynet ved avdeling Romerike, til Nettavisen fredag morgen.

Grøndahl sier de ikke kan peke på én mulig årsak ennå og at det for eksempel ikke er snakk om å gi råd knyttet til hundefôr, som er en av de tingene som blir undersøkt:

- Vi holder alle muligheter åpne. Undersøkelser så langt ikke har gitt endelige svar på hva som kan være årsak til sykdommen. Mattilsynet jobber sammen med Veterinærinstituttet, NMBU Veterinærhøgskolen og dyreklinikker for å forsøke å finne årsaken til sykdomstilfellene. Det er tatt prøver av flere hunder og noen av hundene er obdusert. I tillegg innhenter vi informasjon fra hundeeiere. Vi håper at disse undersøkelsene vil gi svar på årsak til sykdommen så snart som mulig, sier Grøndahl i et epostsvar til Nettavisen.

Spekuleres i årsak

– Foreløpig vet vi ikke hvilken sykdom dette er. Det spekuleres i virus eller bakterieinfeksjon, men også forgiftning via hundefôr er diskutert. Per i dag ser vi ikke noen sammenheng i smittekilde mellom hundene som er blitt syke. Det er hunder i alle aldre og av ulike raser som er blitt rammet, sier veterinær Tor Kvinge ved Anicura dyresykehus i Bergen ifølge en pressemelding fra Tryg Forsikring.

Håper på svar over helgen

Det er tatt en rekke prøver av syke hunder, i tillegg er noen av de døde hundene blitt obdusert.

Veterinærene har gått svært bredt ut når de har tatt prøver. Derfor tar det tid å få svar, opplyser kommunikasjonsdirektør Asle Haukaas i Veterinærinstituttet til NTB.

Trolig må de vente til over helgen før de har fått svar på nok prøver til at det er mulig å si noe om en årsak og en eventuell sammenheng mellom sykdomstilfellene.

– Vi får trolig noen svar i dag, fredag, men jeg tror ikke de vil kaste så mye lys over dette, sier Haukaas.

Haukaas påpeker at det ikke nødvendigvis er én årsak til sykdommen, selv om symptomene er like.

– Det kan være en såkalt cocktail hvor flere ting slår inn samtidig. Det er derfor vanskelig å spore. Det er ikke gitt at det er én årsak. Vi holder alle muligheter åpne, sier han.

Nye tilfeller

I løpet av det siste døgnet er det registrert nye sykdomstilfeller i Trøndelag, Rogaland og Aurland i Sogn og Fjordane, melder NRK.

– Vi vet ikke eksakt hvor mange, men det er noen titalls hunder som er syke i hele landet nå. Det er også noen titalls hunder som har vært syke i hele landet, men som nå er på bedringens vei, sier Ann Margaret Grøndal i Mattilsynet til NRK.

De syke hundene har blodig diaré, redusert allmenntilstand og kaster opp. Hundeeiere bør kontakte veterinær dersom hunden deres har disse symptomene.