*Nettavisen* Nyheter.

Alvorlig terrortrussel rettet mot Brussel

HEVET: Terrortrusselnivået i Brussel-regionen i Belgia er hevet til høyeste nivå. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix

Skal ha funnet større mengder kjemikalier og eksplosiver, melder VG.

21.11.15 12:30

Belgiske myndigheter har slått full alarm og
mener at det foreligger «en alvorlig og umiddelbar» terrortrussel i den belgiske byen Brussel.

T-banen i Brussel er stengt, konserter og fotballkamper er avlyst og Belgias nasjonale senter for kriseberedskap (OCAM) ber innbyggerne om å unngå menneskemengder.

– Rådet til folk er så langt det lar seg gjøre å unngå steder der mange mennesker kommer sammen, som kjøpesentre, konserter, andre tilstelninger og stasjoner for offentlig transport, sier en talsmann.

Ifølge VG skal det ha blitt funnet en større mengde kjemikalier og eksplosiver i bydelen Molenbeek i Brussel. Funnene skal ha blitt gjort under politiaksjoner fredag kveld.

Utenriksdepartementet ber norske statsborgere følge rådene fra belgiske myndigheter og holde seg unna folkemengder.

– I tråd med myndighetenes anbefalinger, anbefales nordmenn å unngå folkeansamlinger, respektere sikkerhetskontroller og følge informasjon fra politi og andre myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til NTB.

Presis informasjon

Belgias statsminister Charles Michel sier at beslutningen om å oppjustere trusselnivået fra tre til fire, det høyeste nivået, bygger på «ganske presis informasjon om risiko for et angrep likt det som skjedde i Paris».

– Det er fare for at flere personer med våpen og eksplosiver kan komme til å gjennomføre et angrep, kanskje på flere steder samtidig, sa Michel på en pressekonferanse lørdag.

– Vi ber folk om å ikke gi etter for panikk, men forholde seg rolige. Vi har satt i verk de nødvendige tiltak, sa han.

Paris-mistenkte

Myndighetene har ikke sagt hvilke konkrete opplysninger som ligger til grunn for terroralarmen, men flere av de mistenkte etter forrige ukes terrorangrep i Paris har koblinger til landet.

I Brussel-området er trusselnivået nå hevet fra tre til fire, som er det høyeste nivået i Belgia, mens det for resten av landet fortsatt ligger på tre.

– Analysene har avdekket en alvorlig og umiddelbar trussel som krever spesifikke sikkerhetstiltak samt detaljerte anbefalinger til befolkningen, opplyser OCAM.

Ifølge VG skal politiet i Belgia mistenke at den overlevende terroristen Salah Abdeslam etter angrepene i Paris, kan befinne seg i Brussel.

Siktet

Beslutningen om å oppjustere trusselnivået ble tatt bare timer etter at påtalemyndigheten i landet siktet en person for deltakelse i en terroristorganisasjon og for å ha medvirket til terroren i Paris.

Personen er nå varetektsfengslet, og det er også to menn som er siktet for å ha smuglet Salah Abdeslam fra Paris til Brussel i timene etter terroraksjonen. Abdeslam har vært navngitt som den eneste overlevende gjerningsmannen etter angrepet, og store styrker leter etter mannen.

Molenbeek

Både Abdeslam og Abdelhamid Abaaoud, mannen som er beskrevet som «hjernen» bak Paris-angrepet, vokste opp i bydelen Molenbeek i Brussel, kjent som et arnested for militant islamisme.

Abaaoud, en belgisk statsborger med marokkanske røtter, ble drept av fransk politi under en aksjon i Saint-Denis nord for Paris onsdag denne uken.

Mandag ble trusselnivået for Belgia hevet til tre, noe som indikerer en alvorlig trussel. Dagen etter ble de belgiske fotballherrenes landskamp mot Spania avlyst. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag