Gå til sidens hovedinnhold

Alvorstynget Johansen: - Oslo kan ikke gjøre som resten av landet. Alle har et personlig ansvar nå

De strenge koronatiltakene videreføres, og det ser mørkt ut for årets julebordsesong i hovedstaden.

RÅDHUSET (Nettavisen): Se video øverst: Oslos byrådsleder kom med en nedslående melding til Oslos befolkning.

- Dagens smittetall er 80, og det er for høyt. Et slikt tall understreker at situasjonen er alvorlig. Men dagens tall er for høyt. Vi har allerede strenge tiltak med ti personer maks i private arrangement og påbud om å bruke munnbind i kollektivtrafikken. Alle disse tiltakene videreføres, sa Raymond Johansen (Ap) innledningsvis.

Les også: Nakstad ber Oslo-folk ta seg sammen - ellers kan konsekvensene bli alvorlige

Det samme gjør tiltaket om et forbud mot at flere enn 50 personer samles på arrangementer uten faste sitteplasser.

Julebord

Han la også til at statsministerens nylige oppfordring om at bedrifter skal planlegge for å arrangere julebord, trolig ikke vil gjelde for Oslos befolkning.

- Jula starter tidligere og tidligere, og julebord planlegges nå. Derfor har jeg et signal som vil smerte bransjen der ute, om at jeg ikke oppfordrer bedrifter til å planlegge for julebord nå. Vi må først og fremst stanse mobiliteten. Jeg kan ikke gjøre noe annet enn bare å oppfordre til det akkurat nå. Vi må begrense den sosiale kontakten, sa Johansen på spørsmålet til Nettavisen.

Les også: Bent Høie: - Vi holder øye med smittesituasjonen i Oslo

Han la til at han ikke mener det er for tidlig å fraråde julebord allerede 8. oktober.

– Vi må ha minst mulig selskap, minst mulig sammenkomster og færrest mulig barnebursdager, sa Johansen, og understreket at byrådet vil unngå en ny nedstenging.

Byrådslederen understreket imidlertid at dette kan endre seg utover høsten, men ba folk forberede seg på at ingen vet hvor lenge dette vil vare, og dermed står oppfordringen nå om ikke å arrangere julebord.

- Vi må være forberedt på å leve med disse tiltakene til smittetallene stabiliserer seg på et vesentlig lavere nivå enn i dag, sa Johansen.

- Litt tidlig å avlyse

Byrådslederens oppfordring møter imidlertid ikke bare nikkende anerkjennelse. Gruppeleder Øystein Sundelig i Oslo Høyre reagerte slik på Johansens uttalelse:

- Det er litt tidlig å avlyse alle julebordene for vi ser jo at det er mulig å få til, ikke slik vi kjenner det, men i mindre grupper på de steder som ivaretar smittevern-tiltak slik de skal, sier Sundelin til Nettavisen.

- Kanskje man skulle kommet med en liten håndsutstrekning til næringen og si at vi får til noe selv om vi ikke får det til slik vi er vant til, legger han til.

Se hele video-intervjuet med Øystein Sundelin her:


Sundelin mener at det må gå an å tenke løsningsorientert, slik at en bransje som allerede lider, ikke skal få det fryktelig tungt på slutten av året.

- Ja, det er viktig, men vi kan ikke ytterligere spenne ben på en næring som er i knestående allerede. Og det er mulig å få til, sier Sundeling - og utdyper:

- Det går an å gå ut og spise på restaurant, det går an å gå ut sammen med kolleger, men det må være i et litt annet format, så kanskje man heller skulle oppfordret til å finne de løsningene fremfor å sette en strek over det hele, sier Oslos Høyre-topp.

Halloween

Byrådslederen snakket om Halloween som mange unge gleder seg, og forsikret seg om at barn bør få lov til å feire Halloween innenfor smittevernrådene som gjelder.

- Vi skal veilede de unge barna til å ha en trygg Halloween. Men til dere unge som bruker Halloween til å feste, dropp den festen, sa han.

Videre kom han med en sterk advarsel.

Les også: Frykter en tvilling-pandemi i Norge: – Det vil være ugreit, sier FHI-forsker (+)

- Mange i Oslo reiser hjem til andre steder i julen, men ta ansvar. Ellers så kan du risikere å havne i karantene og bli tvunget til å feire jul alene på hybelen, fortalte Johansen.

- Folk må følge med

Byrådslederen poengterte imidlertid at folk i Oslo må ta seg sammen.

- Vi har vurderte lettelsene grundig i Oslo. Konklusjonen er klar. Vi må ha strengere regler enn resten av landet som kan åpne gradvis etter 12. oktober. Vi kan ikke åpne mer i Oslo inntil videre, understreket Johansen.

- Vi kan heller ikke åpne mer i breddeidretten, eller andre tiltak som regjeringen åpner for etter 12. oktober. Hele 30 prosent av smitten i Oslo er ukjent, og derfor vil vi ha skjenkestopp videre i Oslo fra og med klokken 24, la han til.

Forutsigbarhet

Han var opptatt av at smittevernrådene må være enkle, slik at folk ikke går lei.

- Det må være en forutsigbarhet, slik at folk ikke blir trøtte, fortalte byrådslederen.

Johansen var også bekymret for at korona-apatien skal ta overhånd i byen.

- Særlig de unge voksne må vi få med oss. Her øker smitten mest. Samtidig vet vi at denne gruppen vil ha tilbake hverdagen, la han til videre.

- Vi må veie fordeler og ulemper mot hverandre. Vi må forstå at helse er mer enn fravær av sykdom, samtidig som vi må understreke det personlige ansvaret. Det er hverken Erna Solberg, Bent Høie eller Raymond Johansen som skal ta ansvaret. Personlig ansvar handler om å tenke selv, sa Johansen.

En koronasmittet amerikansk president virker å være på bedringens vei:

Vippepunkt

Johansen snakket også om at folk må ta ansvaret her og nå, ellers kan det bli dramatisk.

- Vi er på et vippepunkt. Det handler nå om å ta ansvar, ellers kan konsekvensene bli alvorlige, sa byrådslederen.

Han ble spurt om hvordan man skal sørge for at folk som ikke har råd til munnbind, skal kunne skaffe seg det.

- Da er NAV riktig adressat for det, sa Johansen.

Byrådslederen la til avslutningsvis at det kan bli innkalt til en pressekonferanse igjen om kort tid.

- Hvis tallene ikke går den riktige veien, kan det hende vi må innføre enda strengere tiltak, fortalte Johansen.

Helseministeren sa nylig at samarbeidet med WHO skal styrkes:

Presset av helsemyndighetene

28. september kom byrådsleder Raymond Johansen med beskjeden om at Oslo måtte stramme inn, fordi smittetallene i hovedstaden var alvorlige. Da hadde Johansen også blitt presset av helsemyndighetene med Bent Høie og Bjørn Guldvog i spissen.

ALLTID OPPDATERT: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

Helseministeren og helsedirektøren ønsket svært strenge tiltak i Oslo for å få bukt med smitten, men Raymond Johansen ga tommelen med og innførte heller en slags «mellomløsning».

12 dager senere er det fortsatt høye smittetall i Oslo, og spørsmålet er derfor om dagens tiltak videreføres eller at Johansen og co. velger å stramme ytterligere inn. De aller ferskeste tallene viste at det var registrert 80 nye koronatilfeller det siste døgnet, og det er en negativ utvikling for Oslo kommune.

Kommentarer til denne saken