Forfatter og foredragsholder Amal Aden gjestet NRKs program «Torp» denne uken. Da problematiserte hun at lærere og offentlige ansatte i Norge ikke vet hvordan de skal håndtere at enkelte innvandrere blir krenket over å se juletrær i barnehager og skoler før jul.

- Du har flyktet fra diktatur, krig, fattigdom, forfølgelse, elendighet. Så kommer du til Norge. Så får du leilighet, så får du penger, så får barna dine gå på skolen. Så ser du et juletre på en skole eller i en barnehage og så reagerer du? Da tenker jeg: hvor farlig kan det juletreet være? sier hun i programmet.

- Som nordmann må det ikke være flaut å snakke dine verdier. Det er ikke noe galt med det, det er ikke noe rasistisk ved det. Du må stå for det du tror på og si at det juletreet, det har alltid vært der og det kommer til å være der.

Amal Aden: - Hater Norge, men er glad i pengene hun får fra NAV

Aden mener at dersom man bøyer seg for kravet fra enkeltindivider, vil fremmedhatet blant nordmenn øke.

(Artikkelen fortsetter under)

Fikk trusler

Tidligere i høst fikk Amal Aden mye oppmerksomhet da hun skrev om en kvinnelig bekjent som ikke ville integreres, men som likevel gjerne tar imot penger fra Nav.

I etterkant fikk hun store mengder hatmeldinger og trusler. Nå lever hun med politibeskyttelse døgnet rundt, og opplever å bli kastet ting på, slått, truet og ropt etter.

Les også: Skrev om innvandrere som ikke vil integreres: - Mine venner fra Somalia mener jeg er illojal

Aden er åpen om sin lesbiske legning, og opplever også at hun provoserer mange, og også liberale, muslimer. På Vestlandet møtte hun blant annet en nyankommet kvinne som mente det var lettere å bli terrorist enn å stå frem som lesbisk.

- Hun var veldig ytterliggående. Hun sa det var bedre å være selvmordsbomber enn å være homofil. Ikke bare å være homofil, men å hilse på en homofil, er verre enn å være en selvmordsbomber.

- Bruker religion som unnskyldning

Da hun gjestet «Torp», uttalte Aden at tilfellet hun skrev om kun er ett eksempel på et større problem:

- Jeg har skrevet om enkeltindivitet, men det som er problemet, er at hun er én av veldig mange. Dette ser jeg veldig ofte og jeg ser det i hele Norge - at folk bruker religion som en slags unnskyldning for å slippe å jobbe.

Hun sier at mange som jobber i flyktningekonsulenter og i Nav-systemet kjenner til problematikken, men at de er redde for å ta det opp fordi de er redde for å bli stemplet som rasister.

- Nav-misbruk er nesten like hellig som religionen for noen, sier Aden, og legger til at mange ikke vil at man skal snakke om Nav.

- Når friske mennesker ikke vil jobbe, bekymrer det meg, for det er ikke lønnsomt i det langsiktige, ikke for indivitet og ikke for samfunnet.

Les også: Amal Aden: - Jeg har fått 322 trusler, jeg har sluttet å lese dem

Og denne: - Homofile sendes til leger og imamer for å bli helbredet