RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ambassaden avviser etterretningsvirksomhet

Foto: Google Maps
Sist oppdatert:
Den amerikanske ambassaden i Oslo sier at den ikke driver etterretningsvirksomhet, og at overvåkingen ikke er rettet mot nordmenn.

– Vi beklager at en provoserende og unøyaktig rapport om utenriksdepartementets sikkerhetsprogram har skapt bekymring og uro blant våre venner, står det i pressemeldingen fra ambassaden.

Du kan lese pressemeldingen her: Norway: Update on U.S. Embassy Security Operations

USA har tidligere uttalt at virksomheten som Surveillance Detection Unit (SDU) bedriver, gjøres i samarbeid med norske myndigheter. Norsk politisk ledelse har denne uka avvist at de visste om den amerikanske overvåkingen, og justisminister Knut Storberget har satt igang granskning for å finne ut hvem som visste hva.

Etterforskes
Fredag sa stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt at politiet visste om amerikansk overvåking og vurderte den som lovlig.

Les: – Overvåkingen var ikke ulovlig

Riksadvokaten beordret fredag etterforskning etter at partiet Rødt anmeldte flere navngitte tidligere norske polititjenestemenn for spionasje.

Det skjedde etter at TV 2 denne uken avslørte at 15 til 20 personer overvåket nordmenn for amerikanerne på norsk jord. Målet med gruppen er å bedre sikkerheten rundt amerikanske diplomater.

Les: Politimenn anmeldt for spionasje

Partiet Rødt uttalte lørdag at PST-sjef Janne Kristiansen nå må gå av fordi hun ikke har informert Storberget om virksomheten, til tross for at TV 2 informerte henne om dette for flere uker siden.

– Følger norsk lov
Ambassaden påpeker at SDU har som oppgave å avsløre overvåking av amerikanske utenriksstasjoner. Virksomheten startet opp etter terroraksjonene mot de amerikanske ambassaden i Nairobi og Dar es Salaam i 1998.

– SDU retter seg ikke mot vertsnasjonen eller vertsnasjonens innbyggere. Den har bare til hensikt å oppdage mistenkelige aktiviteter i nærheten av ambassaden, skriver Timothy Moore ved ambassadens kommunikasjonsavdeling.

I meldingen poengteres det at USA og Norge er nære allierte, og at USA respekterer norsk lov fullt ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere