KIRKENES (Nettavisen): Marc Nathanson (77) har vært USAs ambassadør her til lands siden sommeren i fjor. Det betyr at han er amerikanske myndigheters «utstrakte arm» i kontakt med norske myndigheter. Nettavisen møter ham på Kirkeneskonferansen etter at han har holdt et flammende innlegg om Russlands invasjon av Ukraina, og hvordan det har endret den sikkerhetspolitiske situasjonen.

– Jeg sammenligner Putins invasjon med Hitlers invasjon av Norge. Moskvas avgjørelse gjør at samarbeid blir umulig i uoverskuelig fremtid. Nå må Norge og andre land fortsette med å ta steget videre for å beskytte frihet og demokratiske verdier, var noe av det Nathanson sa.

Best i klassen

– Hvorfor brukte du en så sterk sammenligning ved å sammenligne Putin med Hitler?

– Det er fordi Norge også var et nøytralt og suverent land. Hitler invaderte et land for ingen grunn som helst. Det var en uprovosert invasjon. Norge gjorde ingenting for å provosere Tyskland og nazistene på den tiden. Ukraina gjorde heller ingenting for å provosere Russland og Putin. Det er derfor jeg sammenligner disse to uprovoserte angrepene på denne måten. Jeg sier ikke at Putin og Hiter er helt like, men begge er tyranner som invaderte land og har vært med på å drepe uskyldige mennesker uten grunn, svarer Nathanson.

– Hvordan synes du Norge har oppført seg som alliert, og hvordan har vår innsats vært for å hjelpe Ukraina i dine øyne?

– Norge har vært det beste eksempelet. Det er ikke bare jeg som mener det, men alle i Biden-administrasjonen sier det samme: Norge har vært best i klassen som alliert. Dere har tatt ansvar, og endret til og med politikken deres om å ikke sende våpen til en væpnet konflikt. Norge har også endret sin sikkerhetspolitikk ved å blant annet vedta en femårsplan som inkluderer militær og humanitær støtte til Ukraina. Norge har vært en førsteklasses alliert, noe dere alltid har vært i kampen for frihet og demokrati, understreker ambassadøren.

Norge hadde siden 1959 hatt et stortingsvedtak mot eksport av våpen til land i krig eller hvor krig truer, men vedtaket fra den gang presiserte at det gjaldt «salg av våpen» og «kommersiell våpeneksport». Det gikk imidlertid regjeringen bort ifra, noen dager etter 24. februar i fjor, etter å ha fått flertall i Stortinget for å sende våpen til Ukraina som donasjoner.

– Hyggelig

Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) setter pris på rosen fra USA.

– Det er hyggelig med kommentarene til ambassadøren. Vi har hatt et tett samarbeid med USA hele veien. De har vært den største bidragsyteren og tatt en viktig rolle i støtten til Ukraina, som leder av møtene i Ramstein, forteller Gram til Nettavisen.

Han trekker frem at flere andre land også var villige til å gi tyngre våpendonasjoner, slik Norge også har gjort.

– Det er på grunn av den brutale framferden til Russland i Ukraina. Dette er viktig for Norges sikkerhet også. Vi må vise at makt ikke skal gå foran rett, sier han og legger til:

– Vi skal støtte Ukraina så lenge det er nødvendig, selv om det koster, fordi det styrker forsikringspremien mot en mer usikker og farlig hverdag.

Fortsatt Russland-dialog

– Hvordan er kommunikasjonen mellom USA og Russland etter 24. februar i fjor? Og har du noe kommunikasjon med din russiske ambassadør-kollega i Oslo?

Kommunikasjonen mellom Russland og USA har endret seg mye, men det er fortsatt kommunikasjon på et diplomatisk nivå. Jeg snakker ikke med min kollega i Oslo, ambassadørene gjør ikke det seg imellom, men ambassadøren vår i Moskva er i jevnlig kontakt med russiske myndigheter. Dere vet også at det fortsatt er kommunikasjon mellom Norge og Russland, spesielt her oppe i Barentsområdet. Vi må ikke glemme at Russland fortsatt er en viktig spiller og stormakt, men oppførselen deres er uakseptabel, forteller Nathanson.

Kan ikke bli «trøtte»

Flere eksperter har påpekt at Putins strategi er at en langvarig krig i Ukraina, etter hvert vil føre til splid og større tvil blant vestlige land, om det faktisk er verdt å bruke enorme summer på å støtte Ukrainas kamp.

Ja, det er folk som stiller spørsmål ved om vi kan fortsette å støtte med milliarder av dollar og kroner, både i USA og i Norge. Men jeg er klokkeklar, vi må fortsette å støtte Ukraina så lenge det trengs. Jeg håper at det amerikanske folk og det norske folk, ser at vi må gjøre det vi kan for å stoppe dette folkemordet som foregår. Forhåpentligvis kan vi finne en løsning, men det er en mann som kan få dette til å stoppe når som helst. Det er Vladimir Putin, er den klare beskjeden fra Nathanson.