*Nettavisen* Nyheter.

Ambassadør kastet ut av bryllupet til prins William

Foto: Scanpix/Wikipedia Commons

Britisk UD gjør en helomvending 24 timer før bryllupet.

28.04.11 21:31

Flere opposisjonspolitikere i Storbritannia reagerte kraftig på at den syriske ambassadøren til London, Sami Khiyami, skulle delta i prins William og Kate Middletons bryllup i Westminster Abbey klokken 12.00 fredag ettermiddag.

- 450 mennesker drept
Årsaken er syriske myndigheters behandling av demonstranter. Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner i Syria har drøyt 450 mennesker blitt drept av sikkerhetsstyrker siden opptøyene startet i midten av mars.

Torsdag ettermiddag bekrefter Det britiske utenriksdepartementet at ambassadørens bryllupsinvitasjon har blitt tilbakekalt, melder Sky News.

- I lys av denne ukens angrep på sivile av syriske sikkerhetsstyrker, noe som vi har fordømt, har utenriksministeren besluttet at det er uakseptabelt at den syriske ambassadøren er til stede under det kongelige bryllupet, og at han ikke bør delta, sier en talsmann for Det britiske utenriksdepartementet.

Innkalt på teppet
Tidligere denne uken ble ambassadør Khiyami innkalt på teppet i det britiske utenriksdepartementet. Da ble ambassadøren fortalt at britene anså Syrias behandling av demonstrantene som uakseptable.

Les også: Raser over omstridt bryllupsinvitasjon

Onsdag kveld var FNs sikkerhetsråd samlet for å drøfte den kritiske situasjonen i Syria. Men medlemslandene lyktes ikke å forenes om en felles uttalelse, hvor de fordømmer syriske myndigheter.

Terroren fortsetter med uforminsket kraft mot sivilbefolkningen og regimekritikere i Syria. De siste dagene har regimet angrepet sivile i sørlige byer som Deraa og Izraa. I Deraa rullet flere stridsvogner inn i byen etterfulgt av tre tusen soldater mandag denne uken. I tillegg skal snikskyttere ha blitt utplassert på hustakene rundt om i byen.

Behandlet som terrorister
Hensikten er å temme opprøret i den sørlige delen av landet.

- Nå har regimet prøvd en strategi hvor de har opphevet noen viktige konsesjoner som for eksempel unntakstilstanden. Og nå vil de markere at det ikke blir opphevet noen flere konsesjoner fordi de mener de har imøtekommet de kravene som var legetime, uttalte Fafo-forsker Kjetil Selvik til Nettavisen tidligere denne uken.

- De som fortsetter å demonstrere blir behandlet som salafister eller terrorister. De prøver å gjenopprette denne fryktbarrieren ved å skyte skarpe skudd på demonstranter. Det har blitt regelen å skyte på demonstranter.

Les også: - Uskyldig barn skutt i hodet av snikskytter
Les også: - Regimet i Syria har drept 400 sivile

I syriske medier meldes det stort sett om at sikkerhetsstyrker blir angrepet og skutt av terrorister i Deraa og andre byer i sør. Men videoklipp fra demonstrasjoner og kamphandlinger i Syria forteller en helt annen historie.

I et videoklipp fra den sørlige byen Izraa blir et uskyldig barn båret vekk etter angivelig å ha blitt skutt i hodet av en snikskytter. Livredde barn løper rundt i gatene og forsøker å søke dekning for snikskytterens dødelige kuler.

- Fem skutt av snikskyttere
Bare i løpet av tirsdag ble fem personer skutt og drept av snikskyttere i Deraa, forteller øyenvitner til CNN. Ett av ofrene var en seks år gammel jente. Vitnet forteller at de heller ikke får begravd sine døde fordi sikkerhetsstyrkene okkuperer gravstedene.

Rundt 200 medlemmer av Syrias regjeringsparti Baath har de siste dagene trukket seg fra partiet i protest mot myndighetens behandling av demonstrantene, melder BBC.

Uroen i Syria startet da regjeringsstyrker slo ned på demonstranter i Deraa som etterlyste politiske og sosiale reformer. Demonstrasjonen er inspirert av opprørene i Egypt og Tunisia som endte med at ekspresidentene Mubarak og Ben Ali måtte trekke seg fra makten.

Viser ingen nåde
Men ingenting tyder på at den syriske presidenten Bashar al-Assad har planer om å innfri noen flere krav fra demonstrantene.

Assad har i stor grad besvart ropene om reformer ved å angripe sivilbefolkningen. I likhet med Libyas leder Muammar al-Gaddafi viser Assad ingen nåde overfor demonstranter som ønsker en demokratibevegelse.

Verdenssamfunnet har innført en rekke sanksjoner mot Gaddafi og innledet et militært angrep mot regimet i Libya.

Men så langt har ikke verdenssamfunnet maktet å reagere på uretten som pågår i Syria.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag