RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ambisjoner og lykke

Sist oppdatert:
Øyvind Dale Spørck forteller en historie om en amerikansk forretningsmann og en meksikansk fisker.

Nå som det nærmer seg jul kan det være en tanke å reflektere litt rundt hvordan andre mennesker i andre land og verdensdeler har det. Denne historien har gått noen runder på nettet, men er fremdeles like god.

En amerikansk forretningsmann var på ferie med familien i en liten meksikansk landsby, og så en fisker som legger til kai. «Fantastisk fine fisk du har fått», sier amerikaneren. «Tok det lang tid?»

«Nei, dette er fort gjort. Noen få timer», svarer meksikaneren idet han lemper en kasse opp fra båten.

«Hvorfor brukte du ikke da litt lenger tid og fanget mer», spør amerikaneren. «Vel, dette er da nok til familien min», svarer fiskeren som ikke helt skjønner hvor amerikaneren vil. «Hva gjør du resten av dagen?»

«Vel, jeg sover til utpå dagen, leker med barna, slapper av med kona, eller kanskje spiller litt gitar og drikker noen øl sammen med venner. Slik går dagene, og det er da ikke tid til noe mer», svarer meksikaneren med et smil.

Amerikaneren skjønner ingenting. «Jeg kan hjelpe deg. Jeg har en MBA fra Harvard og har tatt flere selskaper på børs», starter amerikaneren, som nå begynner å bli ivrig. «Du må fiske litt lenger hver dag, så du får litt til overs. Så investerer du overskuddet i nye fiskebåter. Etter litt har du en flåte båter, og et volum som gjør at du kan kutte ut mellomleddet og selge direkte til foredling. Deretter skaffer du deg en fabrikk og gjør deg helt uavhengig gjennom hele kjeden. Så flytter du til Mexico City, deretter til Los Angeles eller New York, og bygger opp et stort selskap.»

«Hvor lang tid vil dette ta», spør meksikaneren før han får tenkt seg om. «Mye er gjort innen 15-20 år», svarer amerikaneren, som nå virkelig er blitt ivrig.

«Ok. Og hva gjør jeg da», spør meksikaneren, mens han åpner en øl. «Jo, da tar vi selskapet på børs, og du vil kunne trekke deg tilbake med mange titalls millioner i banken.»

«Millioner», spør meksikaneren. «Hva da? »

«Jo», svarer amerikaneren, nå enda ivrigere, «da kan du sove så lenge du vil, fiske noen timer, leke med barna, slappe av med kona eller kanskje spiller litt gitar og drikke noen øl med noen venner. »

Historien illustrerer på en god måte hvorfor ikke nødvendigvis de rikeste landene har de lykkeligste befolkningene, men baksiden av medaljen er at den på en vel så god måte illustrerer hvorfor noen land er rike mens andre forblir fattige.

Og med det ønsker jeg alle en god jul og et riktig godt og produktivt nytt år når det kommer så langt.

NA24 samler de beste kommentatorene. Her er din daglige dose kommentarstoff.

Øyvind Dale Spørck jobber som rådgiver innen IT-strategi hos PA Consulting Group. Han har utdannelse innen finans og ledelse fra Arizona State University samt teknologi fra Harvard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere