*Nettavisen* Nyheter.

Ambulansekapringen: Setter politiets hemmelige instruks under lupen

Den kaprede ambulansen der ferden endte i Krebs gate på Torshov 22. oktober.

FELLES INNSATS: Den ville og farlige ferden med den kaprede ambulansen endte her i Krebs gate på Torshov der kapreren ble presset av veien gjennom felles innsats fra nødetatene. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Spesialenheten for politisaker sier mye arbeid gjenstår før de kan konkludere om politiets maktbruk under ambulansekapringen.

17.11.19 17:26

OSLO (Nettavisen): En instruks med hemmelig ordlyd om samhandling mellom nødetatene, er tema for diskusjon i fagmiljøene etter ambulansekapringen i Oslo 22. oktober.

Den såkalte PLIVO-instruksen åpner for at ambulansepersonell og brannvesen også kan bli satt inn i innsats for å stoppe gjerningsmenn ved pågående, livstruende vold.

Samtidig som Oslo politidistrikt etterforsker selve kapringen og en 32 år gammel mann er siktet og varetektsfengslet i saken, er Spesialenheten for politisaker i gang med sine undersøkelser. De er langt unna å konkludere om politiets maktbruk, men bekrefter at de både vil se på politiets våpenbruk og biljakten. Biljakten var spesiell fordi politiet fikk bistand fra kjøretøy og personell fra ambulansetjenesten i aksjonsfasen.

Les også: Ambulansekaprerens liv med våpen og dop

Spesialenheten: - Vil ta tid å konkludere

- Vi har tatt beslag i fire tjenestevåpen og har gjennomført avhør av de aktuelle tjenestepersonene, men det er fortsatt flere personer det er aktuelt å avhøre. Vi er fortsatt i en fase der vi samler informasjon, og det vil ta tid før vi har konklusjonene, sier etterforskningsleder Ingvild Lærum til Nettavisen. Hun sier Spesialenheten for politisaker får bistand fra Kripos i etterforskningen.

Politiets våpeninstruks sier at politiet ved bruk av skytevåpen så langt det er mulig skal ha slik kontroll med omgivelsene at tredjeperson ikke blir skadet.

Fant prosjektil i kafevindu

I jakten på ambulansekapreren ble det gitt bevæpningsordre, og det ble løsnet skudd i området Vogts gate/Hegermanns gate. Spesialenheten har tatt beslag i et prosjektil som havnet i vindusruta på bakeriet Backstube på Torshov. Her var det flere mennesker til stede på det aktuelle tidspunktet.

Under jakten på mannen skal politiet ha avfyrt minst 19 skudd mot ambulansen, men ingen ble truffet av skuddene.

Biljakt i fokus

Politiets maktbruk omfatter også politijakten og bruk av kjøretøyer for å stanse den kaprede ambulansen. Både en politibil og en annen ambulanse ble benyttet for å stanse gjerningsmannen på hans ville ferd i Oslos gater.

Ingvild Lærum i Spesialenheten bekrefter overfor Nettavisen at etterforskningen også omfatter disse forholdene, men først når etterforskningen er ferdig vil Spesialenheten kunne si noe om politiets håndtering av situasjonen, påpeker hun.

Les også: Her kjørte den kaprede ambulansen - politiet ber om tips

Ambulansearbeider stoppet kapreren

Under ambulansekapringen var både politifolk og ambulansepersonell i innsats for få stanset den stjålne ambulansen.

En erfaren ambulansearbeider, Pål Lystad, var akkurat ferdig med en øvelse med brannvesenet da han fikk melding over AMK-sentralen om ambulansekapringen. Lystad er tidligere intervjuet av Fagbladet om sin rolle. Han og en kollega sto i et veikryss med en reservebil for innsatslederne, en Toyota Land Cruiser, og så den kaprede ambulansen komme mot dem og bak den flere politibiler. Samtidig hadde han fått melding om at en barnevogn var påkjørt. Lystad satt bak rattet og bestemte seg for å stoppe ambulansen. Han kjørte inn i gata og visste at kapreren ikke kunne komme forbi. Rett før de kolliderte, vek kapreren til høyre og traff porten på en av bygårdene på Torshov. Kort tid etter fikk politiet kontroll på gjerningsmannen og ambulansefolkene gikk inn i sin vante rolle som helsepersonell.

- Trener mye sammen

– Det skal litt til for at en ambulansearbeider gjør en inngripen i det politiet gjør. Jeg har hatt en rolle som går på å samhandle med politilederne i mange år. Vi kjenner hverandre personlig og vi trener mye sammen. Det gjorde at jeg torde å ta avgjørelsen om at han der, han stopper vi, fortalte Lystad i et intervju med Fagbladet 25. oktober.

PLIVO-instruksen

De tre nødetatene - politi, brann og helse - har en felles prosedyre for hvordan de skal opptre og samhandle i situasjoner «der det utøves livstruende vold mot flere personer». Denne prosedyren, som har navnet PLIVO-instruksen, kom som et direkte resultatet av 22. juli-terroren og erfaringene derfra. Ordlyden i PLIVO-instruksen er hemmelig for offentligheten, og Nettavisen kan derfor ikke formidle hva som står i den. Det er polititaktiske vurderinger som gjør at den bare er tilgjengelig for etatene som benytter den. Nødetatene har jevnlig øvelser knyttet til PLIVO-instruksen.

Fakta

PLIVO-instruksen

Ønsker «levende diskusjon»

Hans Martin Aase, nestleder i avdeling for politikk og samfunn i Fagforbundet, sier til Nettavisen at Plivo-instruksen og helseetaten og brannvesenets samhandling med politiet er gjenstand for en pågående diskusjon i fagmiljøet. Fagforbundet organiserer folk både i ambulansetjenesten og brannvesenet.

- Det er en åpning for at andre nødetater skal kunne ha en mer aktiv rolle i situasjoner med pågående livstruende vold. Her er det fint med en levende diskusjon. Og så er det sånn, og det så vi under ambulansekapringen, at det må gjøres løpende vurderinger, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre. PRESSET AV VEIEN: Ambulansekapreren ble presset av veien i Krebs gate her på Torshov. Det skjedde ved at to fra ambulansetjenesten i en innsatslederbil kjørte rett mot kapreren samtidig som politiet lå bak ham.

PRESSET AV VEIEN: Ambulansekapreren ble presset av veien i Krebs gate her på Torshov. Det skjedde ved at to fra ambulansetjenesten i en innsatslederbil kjørte rett mot kapreren samtidig som politiet lå bak ham. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

- Et scenario vi har sett for oss

- Vi har ikke opplevd at folk har tatt over en ambulanse på den måten vi opplevde her - med et slikt skadepotensiale, men det er likevel et scenario vi har sett for oss. Det var vel bare snakk om tid før det ville skje, sier Aase til Nettavisen.

Aase sier debatten om PLIVO-instruksen særlig er aktuell ute i distriktene der medlemmene oftere opplever at det ikke er politiet som er først på stedet, men brannvesen og helsepersonell.

- Vi får rapporter om økende antall hendelser med trusler om vold og trusler generelt, og vi får inn rapporter om at det kan ta lang tid før politiet er på stedet. Veldig ofte er brannvesenet først ute, så kommer ambulanse og til slutt politiet. Det er utfordrende når det er snakk om trusselsituasjoner, sier Aase.

Aase sier diskusjonen i fagmiljøet mye handler om rollefordelingen mellom etatene.

- Kan gjøre det farligere for oss

- Skal for eksempel ambulansefolk begynte å ta med seg mer verneutstyr med tanke på voldssituasjoner, endrer det rollen vår. Hvis vi blir oppfattet som myndighetspersoner mer enn helsepersonell, kan det potensielt gjøre situasjonen farligere for oss. Det kan også senke terskelen for å gå inn i mer utrygge situasjoner, og det kan øke risikoen.

- Tradisjonelt har helsepersonell nytt stor respekt også i kriminelle miljøer. I min tid i ambulansetjenesten opplevde jeg at folk passet på ambulansen når vi var på oppdrag i rusmiljøet. Hvis dette synet endrer seg, kan det bli farlig, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre. HER STARTET DRAMAET: - Det var like etter klokka 12.30 tirsdag 22. oktober at politiet fikk melding om en trafikkulykke ved Rosenhoff i Oslo, der en bil hadde havnet på taket på gang- og sykkelveien noen hundre meter nedenfor Sinsenkrysset. Gjerningsmannen beveget seg straks videre mens han bar tungt på en bag og en IKEA-pose, og kort tid etter kom meldingen om den kaprede ambulansen.

HER STARTET DRAMAET: - Det var like etter klokka 12.30 tirsdag 22. oktober at politiet fikk melding om en trafikkulykke ved Rosenhoff i Oslo, der en bil hadde havnet på taket på gang- og sykkelveien noen hundre meter nedenfor Sinsenkrysset. Gjerningsmannen beveget seg straks videre mens han bar tungt på en bag og en IKEA-pose, og kort tid etter kom meldingen om den kaprede ambulansen. Foto: Tipser (Nettavisen)

Politiet har flere spørsmål til siktede

En 32 år gammel mann er siktet for drapsforsøk, befatning med våpen og oppbevaring av en betydelig mengde narkotika. Han har ifølge sin forsvarer avvist at han hadde til hensikt å skade noen på sin ville ferd med ambulansen. Nettavisen får opplyst fra Oslo politidistrikt at de ikke lenger ser på terrormotiv som noe hovedspor i etterforskning. De har likevel ikke vært i stand til å foreta noe ordentlig avhør av mannen ennå, og det er derfor fortsatt mange ubesvarte spørsmål om hans motiver.

Les også: Ambulansekapreren fengsles i fire uker: Slipper isolasjon

Annonsebilag