Natt til tirsdag oppdaget man dataangrepet som har lammet utgivelsen av papiraviser hos Amedia. Det er et sikkerhetshull i Windows som er blitt utnyttet og det er derfor Amedias Windows-servere som er rammet. Som en direkte konsekvens av hackingen ble ingen papiraviser utgitt av Amedia onsdag, og det er i skrivende stund fortsatt usikkert hvor mange papiraviser som vil gå i trykken og være klare til torsdag.

Les mer: Hackere krever løsepenger av Amedia: - Uaktuelt

Tøff prøvelse

– Å bli utsatt for datakriminalitet i denne størrelsesorden er en veldig tøff prøvelse, og trusselbildet alle virksomheter lever med i dag. Slik alvorlig kriminalitet er et økende samfunnsproblem, men først av alt betyr det tunge dager for mange ansatte i virksomhetene våre, på alle nivåer. Skaden har nå skjedd, og den store jobben gjenstår med å få den fullstendige oversikten, få tilbake driftssystemene våre, og på kort sikt parallelt jobbe med midlertidig nødløsning for å få ut de papiravisene vi kan med den kapasiteten vi har, skriver konserndirektør i Amedia Anders Møller Opdahl i en melding til alle ansatte på intranettet til Amedia.

Amedia har fortsatt ikke oversikt over alle konsekvensene av angrepet. Onsdag ble det klart at hackerne la igjen følgende beskjed i datasystemet til Amedia: «Nettverket ditt har blitt brutt og alle data ble kryptert. Personopplysninger, økonomiske rapporter og viktige dokumenter er klare til å avsløres».

Må være tålmodige

Onsdag kveld har Amedia tatt kontakt med Datatilsynet. Hackerne har fått tilgang til systemer hvor det lagres personopplysninger. Deriblant lønnsinformasjon som kontonummer og personnummeret til ansatte.

Les mer: Ønsker at regjeringen tar grep etter dataangrepet på Amedia: - Et angrep på demokratiet

– Det vil ta tid før vi er der vi skal være. Her må vi bare være tålmodige, slik at vi gjør de riktige tingene, og tingene riktig. Troverdighet er vårt viktigste råstoff. Svekkes den, er det alltid krevende å vinne den tilbake. Jeg opplever at både kunder og annonsører har stor forståelse og sympati for vår situasjon. Men det gir oss ikke et frikort. Tvert imot så iverksetter vi løpende tiltak som er gjennomtenkte, for å vise hver eneste dag at vi er til å stole på, også når en slik krise treffer oss, skriver Opdahl i meldingen til Amedia-ansatte.

Amedia er Norges største utgiver av lokalmedia, og eier også Nettavisen.