Gå til sidens hovedinnhold

Amerikaner i gerilja-fangenskap frigitt med hjelp fra Norge

En amerikansk eks-soldat er frigitt av FARC-EP-geriljaen i Colombia, takket være norsk diplomati.

Den amerikanske Afghaniststan-veteranen Kevin Scott Sutay har siden 20. juni vært i den beryktede colombianske FARC-EP-geriljaens varetekt. Nå er han en fri mann igjen, takket være innsats fra Norge og Cuba.

- Det er svært positivt at geriljaen og den colombianske regjeringen har gjort det mulig for den amerikanske statsborgeren å reise hjem til sin familie, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding fra Utendriksdepartementet.

Cuba som partner
Norge er sammen med Cuba tilrettelegger i fredsforhandlingene mellom den colombianske regjeringen og geriljaen FARC-EP. Forhandlingene ble formelt åpnet i Oslo 18. oktober 2012 og har siden pågått i Havanna. Partene har så langt kommet til enighet om en delavtale på agendapunkt 1 om land- og jordspørsmål, og diskuterer nå agendapunkt 2 om politisk deltakelse.

- Norge vil med full tyngde fortsette å støtte opp om partenes innsats for å finne en fredelig løsning på konflikten. Det er stort ytre press på fredsprosessen og på partene. Det er derfor viktig å opprettholde fokus på forhandlingene i Havanna i tiden som kommer. Frigivelsen av Kevin Scott Sutay bidrar til dette, sier utenriksminister Brende.

Ros fra USA
John Kerry, USAs utenriksminister, delte ut ros til mange for at den amerikanske statsborgeren er en fri mann igjen. Deriblant den norske regjeringen og dens innsats i frigivelsen av eks-soldaten som ble tatt til fange da han reiste rundt som ryggsekkturist i den colombianske jungelen.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger