RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amerikanere fatter interesse for plagiat-beskyldninger

Sist oppdatert:
NRK beskyldes for plagiering i reklamefilm. - Imitasjon er den reneste form for smiger, mener amerikanerne som vant Cannes Lions i 2001.

Debatten rundt hva som tilhører området inspirasjon, og hva som er rent plagiat, har rast i reklamebransjen i alle år. Hyppigheten av plagiatbeskyldninger synes imidlertid å ha tiltatt det siste året innen norsk reklamebransje, noe som kan være et tegn på idéfattigdom blant norske kreatører.

Den siste beskyldningen i rekken retter seg mot NRK. NRKs egenproduserte promo for jazzradioen på P2 er svært inspirert av en Cannes Lions-vinner fra 2001 kalt "Low Rider". Den norske versjonen handler om tre pakistanere som kjører i en bil og hører på jazz. De skrur over til hip-hop når de ser en hvit mann, for å bevare imagen. Og skrur tilbake til jazz igjen når han er ute av syne.

Aftenposten har fått tak i produsenten som lagde Low Rider i 2001. Lauren Schwartz er produsent i Kaboom Productions som satt sammen reklamefilmen, mens det var reklamebyrået Butler, Shine & Stern som var idémakerne.

Folk innen norsk reklamebranske har via e-post gjort Schwartz oppmerksom på likheten. Selv har hun ikke sett den norske versjonen ennå.

- NRK har hverken kontaktet oss som laget filmen eller reklamebyrået som hadde ideen. Hvis det er slik at NRKs reklamefilm for jazzradio er en kopi av vår reklamefilm for San Francisco Jazz Festival, synes jeg veldig synd på personene som "skapte" den; at de ikke klarte å komme opp med en god idé på egen hånd, sier hun til Aften Aften.

- Imitasjon er den reneste form for smiger. Faktum er at i kreative yrker, som reklamebransjen, blir mange inspirert av hverandres ideer. Reklamer er inspirert av filmer og TV eller kunst. Det hender rett som det er man tror man har kommet opp med noe eget, selv om det er et tyveri eller lån, fordi inspirasjonen kan skje ubevisst, sier Schwartz som synes det hadde vært hyggelig om NRK hadde kreditert dem på en eller annen måte.

- Men gjorde de det, ville de også innrømmet å ha stjålet vår film

Her kan du se den amerikanske filmen (du må ha QuickTime)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere