RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amerikanerne kommer

Sist oppdatert:
Smedvig styreformann, Petter T. Smedvig, selger seg helt ut av selskapet etter å ha vært hovedeier i 32 år. Amerikanske Noble går nå tungt inn i det norske riggmarkedet. Les mer her
Petter T. Smedvig med familie selger nå brorparten av sine aksjer i Smedvig ASA, og lemper dermed ut 39,2 prosent av de stemmeberettigede A-aksjene og 8,9 prosent av B-aksjene til kurs henholdsvis 200 og 150 kroner. Kjøper er det store amerikanske riggkonsernet Noble Corporation.

Smedvig fikk dermed med seg en betydelig premie. Sist omsatte kurs for A-aksjen er på 160,5 kroner aksjen mens B-aksjen ble sist omsatt til 129 kroner. Totalt drar Smedvig-familien inn 4,6 milliarder kroner på salget.

Amerikanerne kommer

De amerikanske riggkonsernene har i likhet med de norske aktørene som Smedvig og Fred. Olsen Energy vært tilbakholdene med å plassere bestillinger på nye rigger og boreskip, men med velfylte kasser har det kun vært et tidsspørsmål om når de store amerikanske selskapene ville starte på prosessen initiert av skipsreder John Fredriksens SeaDrill, nemlig konsolidering.

Nobles kjøp av nesten 40 prosent av stemmene i Smedvig er et klart signal på at prosessen nå er i gang.

Adm. direktør i Peter T. Smedvig Capital, Odd Tordal sier til iMarkedet.no tirsdag morgen at dte var Noble som tok kontakt med tanke på å kjøpe Smedvig-familiens kontrollerende post.

- Det var de som tok kontakt, sier Tordal, og sier samtidig at det kun er snakk om kort tid siden.

Smedvig-familien blir fortsatt sittende med en liten post på til sammen 613.254 A-aksjer og 713.188 B-aksjer igjen i Smedvig ASA. Det har sannsynligvis mest å gjøre med at Noble ikke ønsket å utløse et pliktig bud.

- Har dere fått signaler om at Noble ønsker å by på hele eller deler av selskapet?

- Det har vi ingen formeningen om, sier Tordal til iMarkedet.no.

Det er ikke knyttet noen forbehold til Noble kjøp av posten.

- Det er et rent salg, bekrefter Tordal.

Gir styrke

- Resultatene til Smedvig-teamet er bredt anerkjent inne vår bransjen. Denne investeringen representerer en unik mulighet for Smedvigs og Nobles ledelse, operasjons- og ingeniørteam til å komplimentere hverandre i viktige boremarkeder, sier styreformann og konsernsjef James C. Day i Noble i en kommentar.

- Smedvigs betydelige nærvær i Stavanger, Norge og Singapore vil gire opp våre kollektive globale bestrebelser innen boreoperasjoner og viktige nybyggsprosjekter. Vi tror dette samarbeidet vil kapitalisere på den robuste etterspørselen for sikre og effektive boreoperasjoner verden over, sier Day videre.

Ikke ut av energi-sektoren

Peter Smedvig også meddelt selskapet om at han ønsker å trekke seg som styreformann. En 32 års karriere som hovedeier i selskapet er dermed over.

- Det er selvsagt med blandede følelser jeg i dag har besluttet å takke ja til et tilbud om å selge våre aksjer i Smedvig ASA. Det er imidlertid min oppfatning at behovet for å skape store slagkraftige enheter som kan møte stadig større krav fra våre kunder ogvåre investorer er helt vesentlig for å være internasjonalt konkurransedyktig. Gjennom dette salget til Noble Corporation vil Smedvig ASA tilknyttes en anerkjent og ambisiøs gruppering som samlet gir en størrelse og samme globale posisjon som våre internasjonale hovedkonkurrenter, sier Peter T. Smedvig i en kommentar.

Det foreligger ingen umiddelbare planer for hvordan salgsprovenyet skal disponeres, men Peder Smedvig Capital AS og de tilknyttede selskaper Smedvig Eiendom AS og Peder Smedvig AS som alle har hovedkontor i Stavanger, vil få mulighet til å engasjere seg
ytterligere i investeringsvirksomhet, herunder fortsatt ha fokus på energisektoren.

- Du skal nok regne med å se Petter T. Smedvig investere i andre energirelaterte områder, sier Tordal.

Pareto har vært rådgiver for Peter T. Smedvig i transaksjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere