RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amerikanerne undersøker Statoil-avtalen

Sist oppdatert:
De amerikanske børsmyndighetene SEC har gitt Statoil beskjed om at de har startet urformelle undersøkelser rundt konsulentavtalen i Iran
Det går frem av en melding fra Statoil fredag formiddag.

Statoil har i forbindelse med Securities and Exchange Commission (SEC) undersøkelser mottatt en henvendelse om å overlevere dokumenter tilknyttet konsulentavtalen med Horton.

Statoil er som følge av børsnoteringen i USA underlagt de amerikanske korrupsjonsreglene Foreign Corrupt Practices Act. Reglene gjør at Statoil er underlagt de samme reglene som amerikanske selskaper.

Konsekvensene for Statoil kan bli bøter og ansatte kan bli utsatt for kriminaletterforskning fra det amerikanske justisdepartementet.

Til Dagens Næringsliv opplyste kilder med god erfaring med korrupsjonsregelverket torsdag at siden utbetalingene til konsulentselskapet Horton skjedd i dollar, skal transaksjonen ha vært klarert av en amerikansk bank, noe som gjør handlingen straffbar i USA.

DN skrev i samme artikkel at det er mindre sannsynlig at amerikanske myndigheter vil ta fatt i saken dersom den blir tatt alvorlig av lokale myndigheter. Statoil kan imidlertid bli saksøkt av amerikanske investorer for å ha ødelagt aksjonærverdier, slik søksmål er tatt ut ved en rekke anledninger de siste årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere