RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amerikansk lånegigant går konkurs

Sist oppdatert:
Lånekjempen ber om beskyttelse fra kreditorene.
Av: Gulbrand Øverbye
American Home Mortgage Investment begjærer seg selv konkurs.

Selskapet er en betydelig aktør i lånemarkedet og ble USAs nest største boliglångiver i år.

Kredittmarkedsproblemene i USA har vært den utløsende faktoren i den siste tids børsskred, etter at etter at flere av finansgiganten Bear Stearns sine fond gikk på ryggen. Det er stor redsel for at problemene knyttet til subprimelån vil spre seg til andre deler av økonomien.

Selskapet hadde spesialisert seg for å gi boliglån til folk som akkurat ikke fikk topp kredittrating. Dette er langt bedre tilbakebetalere enn det som regnes som subprime.

Det er altså ikke et selskap som bare gir lån til folk med dårlig kreditt. Dette er et faresignal som tyder på at betalingsproblemene har spredd seg til huseiere med relativt god kreditthistorikk.

Den store långiveren ber om beskyttelse fra sine over 100.000 kreditorer. Selskapet sier de har mer enn 100 millioner dollar i eiendeler, men også mer enn 100 millioner i gjeld.

Saken vil bli avgjort i konkursretten i Delaware.

I følge Bloomberg har mer enn 70 boliglånsselskaper sluttet driften, eller sett etter kjøpere siden starten av 2006.

Sub-prime
Sub-prime-markedet er betegnelsen på lån hvor kredittverdigheten og sikkerheten til låntagerne ikke er den beste. For å gi slike risikofylte lån, har långiverne beregnet seg høyere rente. Mange har derfor investert i slike lån, deriblant kjente hedgefond som Bear Sterns. Problemener startet da en del låntagere i det såkalte sub-prime lånemarkedet ikke kunne betjene gjelden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere