*Nettavisen* Nyheter.

Amerikansk luftangrep mot ISIL i Irak

President Barack Obama har innledet luftangrep mot ISIL-styrker for å hindre folkemord. Foto: Joshua Card (Afp)

Amerikanske fly bombet fredag opprørsgruppen ISIL i Nord-Irak.

08.08.14 19:00

45 ISIL-krigere skal være drept, og 60 skadet i et luftangrep ved byen Sinjar i Nord-Irak, melder CNN. Den amerikanske TV-kanalen skal ha fått denne informasjonen fra et statlig drevet, nasjonalt mediasenter.

Sinjar ble erobret av væpnede jihadister forrige søndag etter kamper med kurdiske soldater. Da de inntok byen hadde innbyggerne allerede flyktet, ifølge øyenvitner.

Les også: ISIL fester grepet i Nord-Irak

Angrepet rammet artilleri som har blitt brukt av opprørerne mot kurdiske styrker ved den kurdiske provinshovedstaden Erbil. Amerikanske F/A-18-fly slapp bomber på over 200 kilo, opplyser Pentagons talsmann John Kirby.

- Begrenset militæraksjon

USAs president Barack Obama har åpnet for luftangrep mot opprørerne, blant annet for å beskytte amerikanere i Erbil. Byen huser både amerikanske militærrådgivere og diplomater.

USA har allerede sendt flere hundre militærrådgivere til Irak, men Washington har fram til fredagens angrep vært skeptisk til en militær inngripen.

– Vi ser en endring. Det er en forskjell på å sende militærrådgivere og det å angripe militært fra luften. Men det er tydelig at Obama ikke har ambisjoner om å gå etter opprørere i hele Irak. Det er en krig han ikke ønsker, sa forsker Kjetil Selvik ved Christian Michelsens institutt til NTB fredag formiddag.

ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS), har tatt kontroll over store områder i både Syria og Irak. De siste dagene har rundt 50.000 mennesker, blant dem medlemmer av den religiøse minoriteten yezidiene, søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar i Nord-Irak, som følge av opprørsgruppens brutale frammarsj.

I tillegg til å beskytte amerikanere i Irak, vil USA gjennomføre luftangrep for å stanse det Obama kaller «et mulig folkemord».

Fakta

Fakta om ISIL/ISIS/IS

Kurderne presses tilbake

- I dag handler det utelukkende om en begrenset operasjon for å beskytte minoriteter. Men om det faktisk skjer, vil tiden vise. Hvis man først går inn militært, har man brutt en barriere, sa Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute til NTB fredag formiddag.

Den siste tiden har ISIL tatt over områder som tidligere har vært kontrollert av de kurdiske peshmerga-styrkene, blant annet byen Sinjar, som flere tusen mennesker har flyktet fra.

- Når den irakiske hæren trakk seg tilbake, fikk kurderne kontroll over større områder enn tidligere. Styrkene deres er derfor spredd utover et stort område, noe som har gjort dem sårbare, mener Selvik.

I tillegg til Sinjar har ISIL nå kontroll over flere andre byer i Nord-Irak, blant dem millionbyen Mosul. ISIL har også kontroll over byen Fallujah sør i landet, som ligger rundt 65 kilometer vest for Bagdad.

– Man trodde ISIL ville konsentrere seg om Sør-Irak, om områdene rundt Bagdad. Men ISIL har utvidet fronten nord i landet, noe som overrasket kurderne sier Selvik.

Politisk prosess i stampe

I sommer har Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki gjentatte ganger bedt om amerikansk militær inngripen for å stoppe ISILs frammarsj. Det har Obama ikke ønsket. Han har stilt krav til den politiske prosessen i landet og legger press på Maliki til å danne en samlingsregjering med sjiaer, sunnier og kurdere – som man håper kan legge grunnlag for varig politisk stabilitet.

– Nå trekker Obama en militær linje for å beskytte Erbil, amerikanere i landet og sivile. Men han ønsker ikke å kaste seg inn i krigen – han ønsker fortsatt å presse Bagdad til å danne en samlingsregjering, eventuelt presse fram Malikis avgang. Dessverre har den politiske prosessen stått i stampe i hele sommer, til tross for alvoret i situasjonen, mener Selvik.

Får nødhjelp

I tillegg til flyangrep, har Obama godkjent flyslipp av nødhjelp i Irak. Flere flydropp er allerede blitt gjennomført i fjellområdene utenfor Sinjar, både torsdag og fredag.

Storbritannia hilste fredag velkommen USAs beslutning om å slå til mot ISIL, men Storbritannia vil ikke delta i en militær intervensjon, sier en talsmann for statsministernes konto.

Britene gikk i 2003 inn i Irak sammen med amerikanerne. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag