*Nettavisen* Nyheter.

Amerikansk militærfly styrtet i Afghanistan

Et fly har styrtet i Ghazni i Afghanistan, ifølge lokale myndigheter. Det skal ha vært mindre enn fem personer ombord.

27.01.20 21:09

Det har vært en flyulykke i Deh Yak-distriktet i provinsen Ghazni i Afghanistan, melder Reuters med henvisning til lokale myndigheter.

– Flyet står i brann, og landsbyboere forsøker å slukke flammene. Vi vet ennå ikke om det er et militært fly eller et passasjerfly, sier Aref Noori, talsmann for guvernøren i Ghazni, ifølge NTB.

Videoen øverst i saken skal angivelig vise flyet som har styrtet.

Ulykken skjedde i distriktet Deh Yak litt etter klokken 13 lokal tid mandag, ifølge Noori. Området er kontrollert av Taliban-bevegelsen.

Motstridende opplysninger

Over fire timer senere var det fortsatt ikke bekreftet hva slags fly som hadde styrtet, men senere mandag kveld bekrefter Pentagon at et av deres fly har styrtet i Afghanistan. De avviser at flyet ble skutt ned av Taliban. Kilder i Taliban har gått ut og sagt at flyet ble skutt ned av dem.

Flyet var en Bombardier E-11A, opplyste en talsmann for USAs styrker, Sonny Leggett.

Klikk på bildet for å forstørre. FLYET: Dette bildet skal vise flyet som styrtet mandag i et Taliban-kontrollerte omådet i Afghansitan.

FLYET: Dette bildet skal vise flyet som styrtet mandag i et Taliban-kontrollerte omådet i Afghansitan. Foto: (AP/Scanpix)

Det amerikanske nyhetsbyrået AP viste tidligere til bilder på sosiale medier som kunne tyde på at det var snakk om et fly av typen Bombardier E-11A, som USA bruker til elektronisk overvåking. Men dette var ikke bekreftet, og den amerikanske hæren ville kun si at de undersøker opplysninger om ulykken, og at det er uklart hvem som er involvert.

Mandag ettermiddag skriver Fox News at det var snakk om et militærfly med mindre enn fem personer ombord. De skal ha fått opplysningene fra en talsperson for militæret.

En forsvarskilde i Kabul sa tidligere til nyhetsbyrået Reuters at verken USA eller Nato har mistet noe fly.

Klikk på bildet for å forstørre. Vraket av et amerikansk overvåkingsfly i Ghazni-provinsen i Afghanistan, fotografert mandag. Taliban hevder de skjøt ned flyet, men Pentagon sier det ikke er tegn til at det var årsaken til styrten.

Vraket av et amerikansk overvåkingsfly i Ghazni-provinsen i Afghanistan, fotografert mandag. Taliban hevder de skjøt ned flyet, men Pentagon sier det ikke er tegn til at det var årsaken til styrten. Foto: Saifullah Maftoon / AP / NTB scanpix

Taliban hevder flyet ble skutt ned

Flyet traff bakken 10 kilometer unna en amerikansk militærbase, sier talsmann Zabihullah Mujahid ifølge NTB.

Han hevded da at flyet tilhørte det amerikanske forsvaret og at mange soldater mistet livet. Kilder i Taliban har også sagt at de skjøt flyet ned.

«#Taliban sa i en twitter-uttalelse 27. januar at et amerikansk fly, som spionerte på området, ble brakt ned, i Sadozai-området i Deh Yak-distriktet i #Ghazni. Uttalelsen legger til at alle passasjerer inkludert høytstående # CIA-offiserer ble drept.», opplyser Ariana News.

Tidlige meldinger var tilsynelatende feil

BBC News viste til en lokal talsmann som hevdet at flyet var eid av statlige Ariana Afghan Airlines, men fungerende leder for Ariana Afghan Airlines avviste raskt at det er snakk om deres fly, meldte afghanske Pajhwok Afghan News og nyhetsbyrået Associated Press.

– Alle flygningene til Ariana Afghan Airlines har blitt gjennomført på normalt vis, skriver selskapet på Facebook.

Luftfartsmyndighetene i landet har også avvist at det er snakk om en kommersiell flygning.

Klikk på bildet for å forstørre. FLYULYKKE: Flyet skal ha styrtet i Ghazni-provinsen i Afghanistan.

FLYULYKKE: Flyet skal ha styrtet i Ghazni-provinsen i Afghanistan. Foto: (Google Maps)

Fjellkjede

Landskapet i Ghazni er fjellendt, og provinsen ligger ved foten av den store fjellkjeden Hindu Kush.

Flystyrter med militærfly, og spesielt helikoptre, er relativt vanlig i Afghanistan. Barske værforhold, slitte fly og opprørsangrep er noen av årsakene.

Forrige gang et sivilt fly styrtet i landet var da et fly fra Pamir Airways styrtet på vei til Kabul fra den nordlige provinsen Kunduz. Det hadde med seg 44 personer da det styrtet inn i en fjellside.

At det skjedde en flyulykke i Ghazni mandag, bekreftes av politiet og medlemmer av provinsrådet i Ghazni. En talsmann for Taliban sier de undersøker opplysningene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag