Den 46 år gamle farmasøyten Steven R. Brandenburg jobbet i 2020 ved Aurora medisinske senter, et sykehus i Wisconsin.

Sykehuset ble som en del av USAs nasjonale vaksineprogram, et av stedene som fikk tilgang på vaksiner og ble brukt som vaksinasjonssenter. De fikk derfor tilsendt flere leveranser av Moderna-vaksinen.

Gjennom jobben fikk Brandenburg eksklusiv tilgang til kjøleskapene ved helsesenteret, der de edle vaksinedråpene ble lagret.

Les også: Grønt koronapass gir ikke fritak fra innreisekarantene

Tuklet med vaksiner på julaften

Ved to anledninger da Brandenburg gikk nattevakt, den 24. og 25. desember, gjorde han noe som skulle vise seg å koste ham dyrt.

Uten at noen la merke til det, tok han alle vaksinedosene som stod lagret – ut av kjøleskapene, før han satt dem tilbake igjen etter noen timer.

Men mer skulle ikke til. For Moderna-vaksinedosene må oppbevares og holde en helt spesifikk temperatur for å ikke bli ødelagt.

Uten at Brandenburgs nattlige aktiviteter ble oppdaget, gikk vaksinasjonsprogrammet ved helsesenteret sin gang.

57 intetanende amerikanere mottok i ukene etter sabotasjen de ødelagte vaksinedosene, skriver CNN.

Les også: Ny forskning: - Vegetarisk diett har innvirkning på hvor alvorlig koronasyk man blir

Oppdaget feil ved vaksinedosene

Etter noen uker oppdaget oppdaget teknikere ved helsesenteret at det var noe som ikke stemte med vaksinene de hadde på lager.

Kort tid etter ble det rettet mistanke mot farmasøyten.

I februar ble mannen siktet for å ha tuklet med vaksinedosene ved to ulike anledninger. Totalt ble 570 vaksinedoser ubrukelige etter Brandenburgs sabotasje. Han sa seg skyldig med en gang, og uttalte at han angret på det han hadde gjort.

– Jeg hadde ingen rett til å gjøre det jeg gjorde. Jeg føler meg forferdelig, jeg skammer meg veldig og jeg er lei meg, sa Brandenburg i retten.

Grunnen til at Brandenburg gjorde som han gjorde, var fordi han var skeptisk til at vaksinen var trygg og fungerte.

Må i fengsel

Lokale myndigheter sa i en presseuttalelse i januar, etter at sabotasjen var avdekket, at farmasøyten trodde på en konspirasjonsteori som sa at «koronavaksinen ikke er trygg å bruke og at den endrer folks DNA».

Tirsdag falt dommen i saken mot Brandenburg og han er nå nødt til å sone tre år i fengsel samt betale en bot på nesten 700.000 kroner i kompensasjon til sykehuset. Det opplyser statsadvokatens kontor i Wisconsin om i et skriv tirsdag.