RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amerikansk professor frykter norsk boligboble

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Prisutviklingen i det norske boligmarkedet ser ut som en boble, mener den amerikanske professoren Robert Shiller, mannen som forutså dot-com-krasjet og boligkollapsen i USA.

- Dette ser virkelig ut som en boble, sier Yale-professoren til Dagens Næringsliv når han vurderer prisveksten på 35 prosent de siste fem årene i det norske boligmarkedet. I USA har det vært en prisnedgang på 33 prosent i samme periode, ifølge Shillers egen boligprisindeks.

Shiller som onsdag skal tale på forvaltningsselskapet Skagen Fondenes nyttårskonferanse i Oslo, sier det likevel er vanskelig å vite om vi virkelig går mot en kollaps i boligprisene her hjemme.

- Men dette ser ut til å være temmelig nær slutten, sier Shiller.

Professoren mener det som oftest ikke er en ekstern faktor som punkterer boblen. Han sier det ikke var finanskrisen som knuste boligboblen i USA, men stikk motsatt.

- Det var fallende boligpriser fra 2006 som til slutt utløste finanskrisen. Det var boblen selv som punkterte boblen, sier Shiller.

Han mener politiske løsninger som å åpne nye områder for boligbygging, kan bidra til å dempe bobletendensene i Norge.

- I århundrer har byer spredd seg lenger utover. Jeg kan ikke skjønne at det kan være et problem i Norge. Er det noe dere har nok av, så er det land, sier professoren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere