*Nettavisen* Nyheter.

Amerikansk sysselsetting steg mindre enn ventet (Ny)

Sysselsettingen i USA steg klart fra desember til januar, men som i forrige måned var oppgangen mindre enn analytikerne hadde ventet. Markedene faller på tallene

19.05.08 00:56

Sysselsettingen i USA økte med 112.000 i januar, viser den månedlige sysselsettingsrapporten.



Det er langt bedre enn i desember, men likevel svakere enn ventet.



På forhånd var det i snitt ventet en økning på 165.000 blant makroøkonomene, ifølge Briefing.com.



Oppgangen kom etter en uventet svak desember, da det bare ble skapt 16.000 nye jobber, noe som riktignok er oppjustert i dag fra et foreløpig rapportert tall på 1.000.



Tallene sendte børsene og dollaren ned. Et kvarter etter at de kom, kostet en euro 1,265 euro, mot rundt 1,254 før tallene kom.



Samtidig har børsene i Europa, inkludert Oslo Børs, falt noe tilbake, uten at det er noe dramatisk fall.



Ledigheten ble 5,6 prosent, mot 5,7 prosent i desember. Det var også ventet 5,7 prosent i januar, men markedet legger mindre vekt på dette enn på sysselsettingen, som er ansett for å være et mer presist mål.



Gjennomsnittlig arbeidsuke var 33,7 timer, det samme som i desember. Her var det ventet 33,8 timer.



Bakgrunn

Dette er en månedlig rapport om arbeidsmarkedet i USA. Den er basert på to forskjellige spørreundersøkelser.



Ledighetstallet er basert på en spørreundersøkelse som dekker rundt 60.000 husholdninger. Sysselsettingen, utenom landbrukssektoren, samt tall for gjennomsnittlig lengde på arbeidsuken og timelønn, er basert på en rundspørring blant cirka 375.000 bedrifter.



Markedet legger normalt mest vekt på undersøkelsen som er gjort blant bedriftene. Rapporten inneholder også tall for ulike deler av næringslivet, og spesielt industriutviklingen blir fulgt nøye.



Tallene for arbeidsukens lengde og timelønn er også indikatorer på om etterspørselen etter arbeidskraft stiger eller synker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag