Kongen var på plass på balkongen og det meste er som normalt på 17. mai. I Bergen ble det litt salutt-trøbbel – og Oslo ble rammet av et lite drone-drama.

Les også: Kanontrøbbel i Bergen

Kongen i form

Det store spenningsmomentet før årets feiring var om kong Harald skulle bli frisk nok til å videreføre tradisjonen med å stå på slottsbalkongen sammen med familien sin og vinke til barnetoget i Oslo.

Kongen har nylig vært innlagt på Rikshospitalet og var sykmeldt de siste dagene. Men mandag kom nyheten om at han var friskmeldt igjen.

Klokka 10.30 17. mai var han igjen på plass på balkongen. Han har vinket og smilt til folkemassene og tilsynelatende vært i godt humør utover dagen. På balkongen er også dronningen, kronprinsparet og prins Sverre Magnus. Prinsesse Ingrid Alexandra har fått fritak i år siden hun er russ.

Politiaksjon mot drone-turist

Helt udramatisk ble det imidlertid ikke i Slottsparken.

Plutselig dukket en amerikansk turist i 20-årene opp og begynte å fly drone. Politiet var raskt på plass og fikk kontroll på ham.

– Han fikk landet den raskt og kontrollert uten at noen kom til skade, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til NTB.

Dronen ble beslaglagt, og det er usikkert om piloten får den med seg hjem til USA.

Straffen for å trosse droneforbudet i Oslo sentrum er bøter på inntil 12.000 kroner, opplyser politiet.

Tidligere på 17. mai gikk politiet ut på Twitter med en generell advarsel mot droneflyging i hovedstaden på nasjonaldagen.

Les også: Slik feiret kjendisene på Grand Hotel

Mormor og russejentene

Men det er ikke bare i Oslo at festen er i full sving.

Adresseavisen skriver om mormor Rannveig Henning Skaufel (74) som nylig kjørte fra Steinkjer til Trondheim for å vorse sammen med barnebarnet og russevenninnene hennes.

På 17. mai er hun tilbake i byen.

– Jeg skal henge med dem gjennom hele dagen, sier mormoren.

Les også: Ukrainas parlamentsleder: – Håper den dagen kommer da vi kan invitere til feiring

Brann-kontrovers og defekt kanon

I Bergen var Brann-spillerne på plass i toget – en sak som har blitt heftig diskutert de siste dagene. Mange mente i forkant at spillerne burde ta det med ro, siden de skal spille cupfinale mot Lillestrøm på lørdag.

Men Brann-spillerne lot kritikken prelle av, og på formiddagen var Bård Finne og lagkameratene ute i gatene for å møte folket.

Nasjonaldagen startet riktig nok ikke som planlagt i Bergen, da den tradisjonsrike salutten fra Skansen brannstasjon brått måtte avsluttes.

Kanonene skulle fyre av 21 skudd, men etter tre skudd sa det plutselig stopp.

– Vi har problemer med kanonene, så vi må stanse der, sa saluttkommandør Christine Hauge Kristoffersen til de fremmøtte, ifølge Bergensavisen.

Prinsessebuss ved operaen

I Asker startet 17. mai som vanlig med at kronprinsfamilien hilste barnetoget utenfor Skaugum. Også der glimret prinsessen med sitt fravær, siden hun har fått fritak fra sine offisielle plikter.

Et par timer tidligere ble russebussen til prinsessen imidlertid observert ved Operaen i Oslo, hvor mange russ samlet seg for å feste.

Det er usikkert om hun var der selv, men en bil fra politieskorten var til stede

.

Noe bråk

Selv om feiringen gikk pyntelig for seg blant russen i Oslo, ble det tilløp til bråk da 90 russebusser og 2000 russ samlet seg på Romerike tidlig på morgenen, skriver Romerikes Blad.

Også andre steder i landet har det vært episoder med vold og rus utover dagen.

I Halden meldte politiet om flere slåsskamper med berusede personer ved et spisested på formiddagen. Ingen ble alvorlig skadd.

Det var også en slåsskamp ved Burger King på Tista senter på Hamar. Heller ikke der endte det med alvorlige skader.

Håndgemeng i Vennesla

I Vennesla var det håndgemeng mellom flere personer på Moseidmoen.

Politiet og brannvesenet rykket ut til en brann i Steinkjer, der en hund ble reddet ut.

I Ålesund var det ifølge NRK 10.000 turister som deltok i 17. maifeiringen ettersom to store cruiseskip hadde lagt til kai der.

I Dokka tok en bilist trolig feil av gass- og bremsepedalen og feide rett inn i en hage. En mann i 50-årene ble anmeldt etter den bomturen.

Tidlig onsdag morgen døde en kvinne i 60-årene da det begynte å brenne i et eldre trehus i Larvik.

(©NTB)