I sosiale medier reagerer den amerikanske våpenlobbyen og enkelte konservative republikanske politikere etter at flere personer ble drept i Kongsberg onsdag kveld.

Fem mennesker, fire kvinner og én mann i alderssegmentet 50 til 70 år, ble drept i Kongsberg onsdag kveld. Ytterligere to ble skadet. Én mann på 37 år er pågrepet og siktet etter hendelsen.

Les mer om Kongsberg-saken her.

– Takk for at vi har retten til å beskytte oss

Lobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA) hinter natt til torsdag at hendelsen i Kongsberg ikke hadde skjedd om folk hadde hatt muligheten til å bære våpen.

– Takk Gud for at vi amerikanere har rett til å beskytte oss, våre familier og våre lokalsamfunn. Aldri ta det for gitt og glem ikke å kjempe og beskytte den retten, skriver de på Twitter.

I tillegg har organisasjonen lagt ved et redigert bilde der overskriften til The New York Times er klippet sammen med «fem døde etter pil og bue-angrep i Norge», etterfulgt av setningen «kanskje det ikke er snakk om våpen, men personen».

Organisasjonen har rundt fem millioner medlemmer totalt og kjemper mot alle former for våpenkontroll, samt argumenterer for at flere skytevåpen gjør landet tryggere. De knytter ofte argumentasjonen sin opp mot den amerikanske grunnloven, og argumenterer for at alle amerikanere har rett til å bære våpen uten statlig oppfølging.

Les også: Kongsberg-siktedes tilregnelighet skal vurderes av sakkyndige

Har strenge våpenlover – skjer likevel

Kongressmedlem Lauren Boebert (Republikaner) tok også til Twitter og kommenterte drapene i Kongsberg.

– En mann i Norge har akkurat drept en gruppe mennesker med pil og bue. Norge har noen av de strengeste våpenlovene i verden. Likevel forekommer massedrap der. Liberale må forstå at det ikke er våpenet som dreper, det er den som gjennomfører handlingen, skriver hun.

Les også: Politiet ber folk ikke å spre bilder fra hendelsen på Kongsberg

Mange reaksjoner

I kommentarfeltet får hun passet sitt påskrevet av en rekke Twitterbrukere.

Den demokratiske politiske kommentatoren Brian Tyler Cohen, som lager innhold til sosiale medier og podkaster, tar til motmæle og skriver:

– I Norge ble akkurat fem personer drept med pil og bue. I Las Vegas skjøt og drepte Stephen Paddock 60 mennesker, mens 411 ble skuddskadet. Men, det er sikkert det samme, kommenterer han ironisk.

Han er ikke alene om å reagere på Boebert sitt utspill.

– Er det noen som lager disse dumme utspillene for deg, eller kommer du på dem helt selv?