Gå til sidens hovedinnhold

Amerikanske medier: Har Biden gått i dekning?

Amerikanske journalister spør seg om de har vært for myke i dekningen av demokratenes presidentkandidat Joe Biden, som svarer på svært få spørsmål i valgkampen.

NTB: Mens Donald Trump reiser fra stat til stat og møtes av en svært kritisk presse, har Biden tilbrakt flere dager i Delaware for å forberede seg på torsdagens debatt. Ett av få spørsmål han har besvart den siste tiden, er hvilken milkshake han liker best.

Les også: Her har Trump en knusende ledelse

– Dagens spørsmål til Joe Biden: Har du gått i dekning denne uka fordi du ikke vil svare på annet enn milkshake-relaterte spørsmål? spør New York Times-reporter Jonathan Martin på Twitter.

Han får støtte av en rekke journalister, blant dem Richard Benedetto, en tidligere korrespondent i Det hvite hus for USA Today.

Viker unna Ukraina

Biden har vært under hardt press fra republikanerne på grunn av en rekke påstander om sønnen Hunters involvering i Ukraina. Men Biden har ikke fått mange spørsmål om denne saken, og de få som er blitt stilt er blitt raskt avfeiet.

Les også: Hunter Biden vedgår at han ikke innså følgene av virksomheten i Ukraina

77-åringen har i månedsvis vært lite tilgjengelig, mindre enn noen presidentkandidat på lang tid. Offisielt er det koronaviruset som er grunnen, men det er ikke Benedetto sikker på.

– Hvis jeg var en kandidat og forsto at jeg kunne slippe unna med å ikke måtte svare på for mange spørsmål, og det virket, hvorfor skulle jeg ikke fortsette med det?

Les også: Med dette enkle trikset tjener du mange tusen kroner på rentestupet: – Så å si gratis penger (+)

– Mye mykere

Han mener amerikanske journalister er for myke overfor Biden.

– Hvis hver reporter som dekker Biden hadde sagt at Biden unngår oss, ville det ha blitt et mantra og folk hadde forstått hva som skjer. Men hvis ingen sier det, så vil ingen vite det, sier Benedetto, som nå er professor ved American University i Washington.

Les også: Amerikanske medier: Trump er ond, og Biden er god. Alt annet er fake news

Nyhetsbyrået AFP peker også på forskjellen i spørsmålene Trump og Biden fikk da de deltok i TV-sendte intervjuer forrige uke. Trump ble grillet av NBC's Savannah Guthrie, mens mange analytikere mener Biden fikk det langt enklere da han ble intervjuet av ABC's George Stephanopoulos, som tidligere jobbet for Bill Clinton.

– Spørsmålene Biden fikk var mye mykere enn de Trump fikk. Det er det ingen tvil om, sier Benedetto.

Grant Reheer, en professor ved universitetet i Syracuse, mener spørsmålet ikke er om journalistene er for myke med Biden, men om de er for harde med Trump.

– I dekningen av Biden ser det ofte ut som om mediene heier på ham, sier Reheer.

Epler og appelsiner

Andre mener det er helt naturlig at de to kandidatene dekkes på forskjellig vis.

– Det blir som å sammenligne epler og appelsiner. Når du har en kandidat som kaller pressen en fiende og tar til orde for vold mot journalister, nekter å svare på konkrete spørsmål og kommer med løgn etter løgn, blir det feil å sammenligne dekningen av de to, sier Gabriel Kahn, en professor i journalistikk ved universitetet i South Carolina.

Dan Froomkim, redaktør i den uavhengige nettsiden Press Watch, har tidligere sagt at det ville være en forsømmelse å dekke Biden på samme måte som Trump, men kommer med en innrømmelse.

– I et normalt valgår, ville problemene Biden står i fått langt mer mediedekning enn de gjør nå, sier han.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?