Gå til sidens hovedinnhold

Amerikanske myndigheter erklærer 23 arter for utdødd

USA erklærte onsdag 23 arter for utdødd, blant dem elfenbeinsspetten, som var en av de største hakkespettene i verden.

Kunngjøringen kommer fra Fish and Wildlife Service (FWS), som tar til orde for å fjerne artene fra listen over truede dyrearter fordi forskerne har gitt opp å finne dem igjen. På lista er både fugler, muslinger, fisk og flaggermus.

Elfenbeinsspetten ble sist sett med sikkerhet på 1940-tallet. Fuglen kunne bli over en halvmeter lang, og hadde sort og hvit fjærdrakt, sitrongule øyne og en spiss fjærkam på hodet.

Les også: Komodovaraner og haier på ny rødliste over utrydningstruede arter

Blant fuglekikkere har det vært stor interesse for fuglen, og flere ubekreftede meldinger om observasjoner er gjort de siste årene sørøst i USA. Ingen av dem har imidlertid latt seg sikkert bekrefte.

– Den grunnleggende årsaken som gjorde hakkespetten utryddingstruet var tapet av urskogen i sørøst, noe som for alvor tok til etter borgerkrigen, sier John Fitzpatrick, tidligere direktør ved Cornell Lab of Ornithology.

Han har vært med på forsøk på å lete etter fuglen i Arkansas og andre delstater på begynnelsen av 2000-tallet. Han sier han er enig i vurderingen av at de andre fuglene er borte, men tror det fortsatt kan være håp for elfenbeinsspetten.

(©NTB)