RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amerikanske PGS-aksjonærer mistet tegningsretten (Ny)

Sist oppdatert:
Eierne av PGS-aksjer i det amerikanske aksjemarkedet fikk i går halvert verdien på sine aksjer etter at tegningsretten bortfalt, tidligere en deler av markedet hadde fått med seg
Nytt: Oppdatert med prising av tegningsretten og kommentarer fra tilrettelegger

Dette gikk opp for det amerikanske markedet utover ettermiddagen i går, og aksjen ble sendt rett ned. Kursen falt til slutt 57 prosent.

Det er ulik praksis med registrering av kjøpte aksjer som er årsaken til det voldsomme fallet, noe som ikke er ventet å finne sted i Oslo, hvor aksjene vil bli handlet inkludert tegningsretter frem til onsdag.

- De amerikanske aksjonærer som handler ADS'er mistet tegningsretten i går, så sant du ikke har fått avtalt avvikende oppgjør som kan fremskynde registreringsprosessen, sier Magnus Drageset i corporateavdeling til ABG Sundal Collier til iMarkedet.

Det er dermed sannsynligvis ikke riktig, slik iMarkedet skrev tidligere i dag, at det var kreditorer som begynte å selge seg ned i forbindelse med konvertering av gjeld.

ABG Sundal Collier er ansvarlig for nedsalgsprosessen i Norge.

Ulike oppgjørsmetoder

Informasjonsdirektør Sverre Strandenes i PGS opplyser til iMarkedet at det hele sannsynligvis skyldes at det ikke finnes noe tilsvarende Verdipapirsentralen i USA. Dette gjør at det tar tre dager fra aksjen er kjøpt til man er registrert som eier.

- Systemet der er mer komplisert, sier Strandenes til iMarkedet.

PGS-aksjen i USA handles som såkalte American Depositary Shares (ADS), og man må være registrert hos kontofører Citibank før fristen 5. november, onsdag, for å få retten til å delta i nedsalget fra kreditorer etter gjeldskonverteringen.

PGS forsøkte å pynte litt på problemet i går, og forlenget fristen i USA fra 10 klokken New York tid til klokken 16, men uansett er løpet sannsynligvis kjørt for de som kjøpte ADS'er i går. Ifølge Dragset så ble forlengelsen gjort for å få med de som kjøpte PGS-ADS'er fredag.

Komplisert prising

Mye tyder på at PGS-aksjen i USA kan komme til å falle ytterligere i ettermiddag etterhvert som investorene får finregnet på konsekvensene av at de mister tegningsretten.

I dag prises en ny PGS-aksje til 55 cent i det amerikanske markedet. En gammel aksje vil gi rett til 0,007752 nye aksjer i selskapet når restruktureringsprosessen finner sted. Med utgangspunkt i en prising av den nye PGS-aksjene på 35-40 dollar, som er der meglerhusene ligger i dag, betyr det at ADS'ene eksklusive tegningsretter skal ned mot 27-31 cent.

Tegningsretten som gir eierne av 23 gamle aksjer til å kjøpe en ny til kurs 14,17 dollar, hadde en verdi på omkring 0,90-1,12 dollar pr. gammel aksje, og det var denne verdien som i går forsvant for kjøperne av ADS'ene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere