Amerikanske soldater poserer med drepte sivile

Foto: HO (AFP)

Viser stolt frem nakne og blodige Afghanske sivile som de har drept.

22.03.11 15:31

Den tyske avisa Der Spiegel har trykket bilder av amerikanske soldater sammen med afghanske lik, skriver Daily Mail.

Soldatene viser stolt frem de drepte og ler på noen av bildene. Kroppene de poserer sammen med skal de ha drept, de er nakne og blodige.

Ba om unnskyldning
Mandag kveld ble den amerikanske hæren tvunget til å be om unnskyldning for bildene.

I en uttalelse fra oberst Thomas Collins, i den amerikanske hæren, ber han om unnskyldning for lidelsene bildene har forårsaket. Handlingen som er avbildet er «motbydelige for oss som mennesker og i strid med de normer og verdier USA har», sier han i uttalelsen, skriver Der Spiegel.

Videre sier han at «bildene står i sterk kontrast til disiplinen, profesjonalismen og respekten som karakteriserer våre soldaters innsats, gjennom nesten 10 år med vedvarende operasjoner. »

Den amerikanske hæren er nå i ferd med å forberede seg til krigsretten i Seattle, hvor totalt 12 mistenkte soldater er anklaget for flere drap.

4000 bilder
Bildene som ble publisert i den tyske avisa var bare noen av de om lag 4000 bildene som skal ha blitt tatt.

Noen av bildene skal ha blitt tatt av amerikanske soldater i fjor. Ett av de viser to soldater som kneler over blodige, halvnakne lik. Soldatene holder opp fjeset til en død mann opp mot kamera ved å ta tak i håret hans og snu hodet. En av soldatene ler.

Militære tjenestemenn frykter at bildene kan føre til verdensomspennende protester i samme kaliber som etter Abu Ghiab-skandalen i 2004, hvor amerikanske soldater ble tatt bilde av mens de misbrukte fanger i Irak.

Kan forverre forholdet
Den amerikanske utenriksministeren, Hillary Clinton har hatt telefonkontakt med sin afghanske kollega for å diskutere situasjonen. Saken truer nå forholdet mellom de to landene som allerede er skjørt, etter som de i forhandlinger om å etablere permanente amerikanske militærbaser i Afghanistan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.