Amerikanske spionsatellitter fanget opp rakett

Pro-russiske separatister vokter vrakrestene fra Malaysia Airlines-flyet som styrtet i Øst-Ukraina torsdag, angivelig etter å ha blitt skutt ned med en rakett.

Pro-russiske separatister vokter vrakrestene fra Malaysia Airlines-flyet som styrtet i Øst-Ukraina torsdag, angivelig etter å ha blitt skutt ned med en rakett. Foto: Maxim Zmeyev

Amerikansk etterretning har satellittbilder av raketten som traff passasjerflyet fra Malaysia Airlines over Ukraina, og eksplosjonen som fulgte ble fanget opp av infrarøde sensorer.

19.07.14 16:44

USAs FN-ambassadør Samantha Power orienterte fredag Sikkerhetsrådet om hvilke opplysninger amerikansk etterretning sitter inne med om nedskytningen.

– Flyet ble trolig skutt ned av en bakke-til-luft-rakett av typen SA-11, som ble operert fra et separatist-kontrollert område i det østlige Ukraina, sa Power.

Spionsatellitter

Amerikanske spionsatellitter, som inngår i det såkalte DSP-programmet og som svever rundt jorda i 36.000 kilometers høyde for å oppdage eventuelle langdistanseraketter på vei mot USA, fanget opp raketten.

Et satellittbilde viser røykstripen raketten etterlot seg på vei mot flyet, noe som har gjort det mulig for ekspertene å beregne omtrent hvor raketten ble skutt opp.

Eksakt hvor har satellittbildene ikke kunnet gi svar på, men mye tyder på at det var i nærheten av stedet der flyet styrtet.

Kan ikke fastslå

Amerikansk etterretning har ikke kunnet fastslått hvem som avfyrte raketten som kostet 298 mennesker livet.

Det gjenstår også å finne ut om russisk personell bisto i nedskytingen, samt hvordan det russiskproduserte rakettsystemet fant veien til det separatistkontrollerte området.

Både Pentagon og Det hvite hus har slått fast at SA-11 er et avansert våpen, og at den som avfyrte raketten må ha hatt russisk opplæring eller bistand.

Russisk støtte

– Det virker lite sannsynlig at separatistene kunne bruke denne raketten uten en eller annen form for russisk støtte og teknisk bistand, sier Pentagon-talsmannen John Kirby.

Dette gjentok også Power i Sikkerhetsrådet fredag, men uten å anklage Russland for å ha vært direkte involvert i nedskytingen av det malaysiske flyet.

Amerikansk etterretning har ingen opplysninger om hvordan det avanserte våpensystemet fant veien til separatistene og Pentagon medgir at det ikke foreligger etterretningsinformasjon om at SA-11-systemet er fraktet over grensa fra Russland.

Så rakettsystem

Power viste imidlertid til at en vestlig journalist angivelig så en gruppe separatister og et SA-11-system nær Snizhne i Øst-Ukraina rett før nedskytingen av flyet. Det er ikke kjent hvem denne journalisten er, eller om det foreligger bilder.

Amerikansk etterretning har ingen informasjon som tyder på at den ukrainske regjeringshæren er i besittelse av slike raketter, understreket Power fredag.

– Det ukrainske luftforsvaret har ikke avfyrte én eneste rakett siden krisen begynte, sa hun i Sikkerhetsrådet.

Ukraina oppretter sikkerhetssone rundt flyvrak
Fredag meldte observatører for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) at separatister nektet dem å arbeide på stedet der et fly med 298 mennesker styrtet dagen i forveien. Lørdag morgen har separatistene og ukrainske myndigheter kommet til enighet om å sperre av området.

Separatistene har tidligere fått kritikk for å gå igjennom de dødes eiendeler.

– Samtalene endte med enighet om å sette opp en sikkerhetssone, slik at ukrainske myndigheter får gjort det aller viktigste – identifisere likene og gi dem tilbake til slektningene, sier Valentyn Nalivajtsjenko i den ukrainske sikkerhetstjenesten.

Lørdag ble det også klart at den malaysiske transportministeren reiser til Ukraina for å bistå i etterforskningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.