Amerikanske våpen havnet hos al-Qaida i Syria

To syriske opprørsgrupper, som har fått våpen fra USA, har langt på vei overgitt seg til Nusrafronten som er al-Qaidas forlengede arm i landet.

03.11.14 05:37

De to opprørsgruppene Harakat Hazm og Syrias revolusjonære front (SRF) har det siste halvåret mottatt store mengder våpen fra USA og deres allierte, til bruk i krigen mot Den islamske staten (IS) og Bashar al-Assads regime, skriver The Telegraph.

De to opprørsgruppene har blant annet fått tunge våpen som GRAD- og TOW-raketter, og det fryktes at disse nå har havnet i hendene på al-Qaidas forlengede arm i Syria.

Overga seg

Lørdag kveld overga Harakat Hazm både militærforlegningene og våpenlagrene sine til Nusrafronten, som stormet flere landsbyer i Idlib-provinsen.

Ifølge enkelte rapporter skjedde dette uten at opprørerne i Nusrafronten trengte å avfyre skudd, og flere av opprørerne i Harakat Hazm skal ha byttet side.

Harakat Hazm har fortsatt et nærvær i Aleppo, men der har de ifølge informerte kilder inngått en våpenhvile med Nusrafronten og overlatt noen av veisperringene sine til dem.

Helt ferdige

Opprørere fra Nusrafronten stormet i helgen også Deir Sinbal, der SRF hadde sitt hovedkvarter.

Opprørsgruppen har tidligere mistet områdene de kontrollerte i Nama til Nusrafronten, og har nå overgitt seg helt.

– De er helt ferdige. Nusrafronten har drevet dem ut av områdene de kontrollerte både i Idlib og Hama, sier Syria-analytikeren Aymen al-Tammimi til den britiske avisen.

De to opprørsgruppenes nederlag har alvorlig svekket de mer moderate kreftene blant opprørerne i Syria, som Vesten har trent og væpnet i et forsøk på å styrte Assad.

Mareritt for USA

At store mengder amerikanske våpen har havnet i hendene på militante islamister som sverger troskap til al-Qaida, er et mareritt for USA.

Våpnene har havnet i hendene på den samme gruppen som USA har gått til krig mot, i tillegg til krigen som føres mot IS.

Flere opprørere i Nusrafronten tvitret i helgen triumferende om hvordan de nå har skaffet seg panserbrytende, amerikanske TOW-raketter. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.