RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amnesty angriper BP og Statoils rørledningsplan

Sist oppdatert:
Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International går i dag hardt ut mot det BP-ledede konsortiet som skal bygge oljerørledning fra Kaspihavet til Middelhavet. Statoil er en av deltagerne
Rørledningen som skal gå fra Baku i Azerbajdsjan til den tyrkiske havebyen Ceyhan i Middelhavet møter nå motstand fra Amnesty International.

Organisasjonen hevder i en rapport utgitt i dag at den 21 milliarder kroner dyre rørledningen vil krenke rettighetene til tusenvis av mennesker og vil medføre miljøskader.

Amnesty ber ifølge The Independents nettutgave, nå britiske myndigheter om å avvise BPs søknad om å bruke britiske skattebetaleres penger til prosjektet i form av eksportkredittgarantier.

Ifølge studien så vil blant annet avtalen med tyrkiske myndigheter i realiteten ta fra lokalbefolkning og arbeidere deres menneskerettigheter. Totalt vil rørledningsavtale ifølge Amnesty berøre 30.000 tyrkere direkte eller indirekte på grunn av avståelse av landområder.

Oljerørledning skal ha en kapasitet på 1 million fat olje pr. dag, og BP eier 32,6 prosent av rørledningsprosjektet, mens Statoil deltar med en andel på 8,71 prosent.

En talsperson for BP sier til The Independent at selskapet har forsøkt å gjøre alt i forhold til de høyeste internasjonale standarder. Det vises også til at de har betalt nødvendig kompensasjon til de som må avstå land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere