*Nettavisen* Nyheter.

Amnesty anklager Putin for heksejakt

Oslo (NTB): Ett år etter at han ble gjeninnsatt som president, har Vladimir Putin innledet en omfattende forfølgelse av politiske motstandere og organisasjoner, mener Amnesty International.

I en rapport onsdag får Russland flengende kritikk for en rekke tilstramninger overfor sivilsamfunnet det siste året.

- Det er nå en heksejakt på alt som er opposisjonelt eller kritisk innstilt til de stadig mer autoritære myndighetene, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge til NTB.

Nye lover rettet mot ikke-statlige organisasjoner (NGO-er), begrensninger i ytrings-, organisasjons- og forsamlingsfrihet og vilkårlig og overdreven maktbruk fra politiet er noe av det menneskerettsgruppen reagerer på.

De nye NGO-lovene krever at alle som driver med «politiske aktiviteter» og får støtte fra utlandet, registrerer seg som «utenlandske agenter» hos justisdepartementet. Det nekter NGO-ene å gjøre.

I kjølvannet av lovvedtaket har mer enn 200 organisasjoner, som Memorial, Human Rights Watch og Amnesty, i 50 russiske regioner hittil i år fått besøk av inspektører. Under det myndighetene kaller rutineinspeksjoner har de undersøkt alt fra datalisenser og dokumenter til brannvern og hygiene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag