*Nettavisen* Nyheter.

Amnesty ba om asyl i Norge for Snowden

Oslo (NTB): Amnesty International Norge hevder Edward Snowden kan risikere dødsstraff for spionasje i USA og mener derfor han må få asyl i Norge. Men UDI avviser at Amnesty kan fremme søknaden.

Utlendingsdirektoratet (UDI) viser til at Amnesty ikke oppfyller kriteriene for å søke asyl på vegne av Snowden ettersom FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) allerede er representert i Moskva.

I asylsøknaden skriver generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty at det er en reell fare for at Snowden ved en retur til USA vil bli satt i varetekt under umenneskelige forhold. Han påpeker at Snowden allerede er forhåndsdømt og hengt ut som forræder av flere høytstående amerikanske embetsmenn.

- Det er grunn til å frykte for rettssikkerheten ved en behandling av saken hans i amerikanske domstoler. Han er siktet for forhold som kan idømmes dødsstraff, skriver generalsekretæren.

Amnesty mener Snowden har fungert som en varsler av omfattende brudd på menneskerettighetene. De tror amerikanske myndigheter vil tiltale ham i henhold til den amerikanske spionlovgivningen av 1917 som fratar Snowden muligheten til å anføre at forholdene han har avslørt, er i offentlighetens interesse. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.