Gå til sidens hovedinnhold

Amnesty hardt ut mot belgisk nikab-forbud

Frykter at flere land vil følge etter.

Amnesty International tar sterk avstand fra vedtaket i den belgiske nasjonalforsamlingen om å forby heldekkende ansiktsplagg som nikab på offentlig sted.

- Et totalforbud mot å dekke ansiktet er et brudd på ytrings- og religionsfriheten til de kvinner som bruker burka og nikab, sier John Dalhuisen i Amnesty International.

Kan flere gjøre det samme?
- Belgias forbud mot ansiktsslør, det første i Europa, setter en farlig presedens, mener Dalhuisen som er menneskerettsorganisasjonens fremste ekspert på diskriminering i Europa.

Et overveldende flertall av representanter i underhuset i den belgiske nasjonalforsamlingen vedtok torsdag å forby bruk av heldekkende ansiktsplagg på offentlig sted.

Det er ikke ventet at senatet i nasjonalforsamlingen vil stanse forslaget, men som følge av den politiske krisen i landet kan det ta tid før loven blir endelig vedtatt.

Kan få fengsel
Den nye loven forbyr plagg som hindrer full identifisering på alle steder som er «ment for offentlig bruk eller tjenester». Brudd på loven skal straffes med mindre bøter eller fengsel i sju dager.

Motorsyklister får unntak for det nye forbudet og kan fritt bruke heldekkende hjelm også i framtida, og også politifolk og brannmenn får lov å dekke til ansiktet i jobbsammenheng.

De belgiske politikerne vil også gjøre et unntak for bruk av heldekkende masker, så sant innehaveren søker om unntak i forbindelse med karneval eller andre tilstelninger. (©NTB)

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley