RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amnesty: Kraftig økning i antall henrettelser

ANTALL HENRETTELSER ØKER: Bildene er tatt under en offentlig henrettelse av to dødsdømte i Shiraz i sørlige Iran.
ANTALL HENRETTELSER ØKER: Bildene er tatt under en offentlig henrettelse av to dødsdømte i Shiraz i sørlige Iran. Foto: Iran Human Rights
Et fåtall land sendte antallet henrettelser på verdensbasis i fjor i været med 15 prosent.

– Den langsiktige globale trenden er klar: dødsstraff brukes av en isolert gruppe land, hvor stadig færre land henretter. Dessverre har vi i 2013 sett et alvorlig tilbakeslag i denne utviklingen, med både en økning i antall land som henretter og antall henrettelser, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs til NTB.

Dramatisk økning

I sin årlige rapport om henrettelser, som legges fram torsdag, kommer det fram at det er en dramatisk økning i antallet henrettelser i Iran og Irak. I disse landene er det også store problemer med tvungne tilståelser og urettferdige rettssaker. Minst 369 personer ble henrettet i Iran i fjor, i Irak minst 169. Kun i Kina blir det årlig utført flere henrettelser, trolig flere tusen, ifølge Amnesty.

– Det er et lite knippe land, ledet an av Iran og Irak, som står for en dramatisk økning i antall henrettelser på verdensbasis. Dette er skremmende og viser hvor viktig arbeidet mot dødsstraff fortsatt er, legger han til.

Mangler sidestykke

– Situasjonen i Irak er dypt alvorlig. En 30 prosents økning i antall henrettelser på et år mangler sidestykke i året som har gått.

Egenæs mener Irans nye president Hassan Rouhani bruker offentlige henrettelser for å spre frykt i befolkningen.

På Amnestys oversikt over gjennomførte dødsstraffer havner Saudi-Arabia på fjerdeplass med 79, etter fulgt av USA og Somalia med henholdsvis 39 og 34.

Ser man bort fra Kina, der antallet blir holdt hemmelig, ble minst 778 henrettelser utført i fjor. Det reelle antallet er mye høyere.

Ingen avskaffet

Også antallet land som utfører dødsstraff, økte i fjor. Ingen land avskaffet dødsstraff i fjor, mens noen gjenopptok henrettelser etter noen års pause.

– Det er dramatisk når enkelte land velger å gjenoppta bruken av henrettelser etter år uten, slik som for eksempel Indonesia og Kuwait har gjort. Det viser et stort steg i feil retning, og Amnesty er bekymret for eventuelle ringvirkninger det kan ha i regionene, sier John Peder Egenæs.

Noen land som henrettet dømte i 2012, gjennomførte ingen henrettelser i fjor, inkludert Gambia, De forente arabiske emirater og Pakistan. (NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere