Amok med kniv - vil forby GTA

«Grand Theft Auto 3» skaper heftig debatt i Japan. Butikker bøtelegges med 300.000 yen dersom de selger spillet til barn.

Volden i «Grand Theft Auto»-spillene skaper nok en gang bråk, denne gangen i Japan. Et fylke i landet har forbudt «GTA 3» for mindreårige. To andre fylker har sagt at de vurderer det samme, skriver Gamespot.

Prefekturet Osaka (prefektur kan sammenliknes med fylke i Norge) er det siste som har varslet forbud mot å selge spillet til barn. De mener forbudet er nødvendig etter at en 17 år gammel gutt gikk amok med kniv på skolen sin og drepte en lærer samt skadet to andre ansatte.

En tidligere klassekamerat fortalte i etterkant at gutten var besatt av voldelige spill som gikk ut på å drepe mennesker, og at han drømte om å flytte til Tokyo og jobbe for et spillfirma eller -magasin.

Fylket Kanagawa forbyr allerede å selge spillet til mindreårige, og bøtelegger butikker som ikke overholder forbudet med opp til 300.000 yen, ca. 18.000 norske kroner.

Dette er første gang et spill har blitt utpekt som skadelig i Japan.

Forhandlere reagerer på forbudet, og mener det er ulogisk at ett spill skal skilles ut. Myndigheten unngikk spørsmål om hvorfor «GTA 3» forbys, men ikke etterfølgeren «Vice City», som er like voldelig.

«GTA: San Andreas» er forløpig ikke sluppet i Japan.

- Dette kommer til å bli vanskelig og forklare for forbrukerne, sier en av forhandlerne i et intervju med den japanske avisen Mainichi Daily News ifølge Gamespot.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.