RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amorøs under nordlyset

Sist oppdatert:
Myten skal ha det til at japanere kommer til Tromsø for å lage barn under nordlyset.

(SIDE2): Denne elskoven under en klar, kald og nordnorsk himmel gir både byen og landsdelen en kjærkommen tilstrømning av turister i vinterhalvåret.

Ukjent fenomen

Japanerne selv stiller seg noe uforstående til denne spesielle attraksjonen.

- Kommer man med kjæresten til Tromsø og får se nordlyset blir man kanskje ekstra lykkelig, sier venninnene fra Fukuoka i Japan.

Eiko Shibata og Masayo Kamitsuji rister på hodet og kniser av mytene om japanernes forhold til lysfenomenet på himmelen. De får støtte av guiden Yuki Hansen.

- Jeg har aldri hørt japanerne snakke om at de kommer hit for å lage barn under nordlyset. Det må være noe som nordmenn har funnet på, sier Hansen.

Nordlysrommet

Hotellet Scandic i Tromsø har allikevel lagt alt til rette for at myten skal kunne bre om seg i omfang. Et rom med storslått utsikt ut mot Kvaløya og nattehimmelen er innredet i en minimalistisk stil. Dobbeltsengen står strategisk oppstil mot vinduet for de store opplevelsene.

Her kan oppholdet i Ishavsbyen nå nye høyder, ifølge resepsjonistleder Lise Uteng Benjaminsen som med en fjernkontroll skifter farge på lyset i taket. Det nye «Nordlysrommet» er det første av i alt 30 rom som skal gjøre både japanere og andre gjester ekstra fornøyd.

Værsyk

- Japanere kommer hit kun for nordlyset og de blir veldig skuffet når det er dårlig vær, forklarer Hansen.

Rundt 10.000 kroner betaler de for en pakketur til Tromsø og da bør det ikke være overskyet. Det vanlige er tre netter under nordlyset og ett stopp i København. Japanerne har ferie i desember og januar, men kommer også til Nord-Norge i februar.

Kalde konkurrenter

Tromsø konkurrerer med nordlysturer til Canada og Alaska, men Eiko og Masayo var aldri i tvil.

- Her er det varmere klima og i tillegg til nordlyset får vi besøke en by. Da blir det ikke så kjedelig om været blir dårlig.

For våre venner fra øst er hundekjøring og skiturer ingen fullverdig erstatning når lysspillet på himmelen glimter med sitt fravær.

- De er bare så uttrolig nysgjerrig på nordlyset. Dette fenomenet er veldig spesielt for dem og de er utrolig fascinert, forklarer Hansen.

3000 japanere

Potensialet for å tiltrekke seg flere japanere til Nord-Norge er stort. Bare i fjor var det 800 av dem i Tromsø gjennom vinterhalvåret. Toppåret var i 2000, da 3000 japanere tok turen til byen.

År 2000 var spesielt, da var forekomsten av nordlys ekstra høy. Aktiviteten på «Aurora Borealis», som er det internasjonale navnet på nordlys, varierer med solflekkperiodene, som har en 11-årssyklus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere