RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amund (61) levde mørkt og hardt som alkoholiker. Så begynte han med dette

Karasjok-mannen Amund Anti (bildet) ble fulgt av filmskaper Harry Johansen gjennom halvannet år. Nå er dokumentaren "Fargene og livet" klar for visning først på Nordkapp filmfestival.
Karasjok-mannen Amund Anti (bildet) ble fulgt av filmskaper Harry Johansen gjennom halvannet år. Nå er dokumentaren "Fargene og livet" klar for visning først på Nordkapp filmfestival. Foto: Finnmark Dagblad
Sist oppdatert:
Karasjok-mannens liv er blitt dokumentarfilm.

Samisk kunstsenter i Karasjok, torsdag i forrige uke: Amund Anti og filmskaper Harry Johansen står og tar imot applaus fra 200 festkledde publikummere. På skjermen i den improviserte kinosalen toner filmen ut. Den handler om Amund, 61-åringen som har vært tung alkoholiker nesten hele livet. Johansen har fulgt ham med kamera gjennom halvannet år.

Resultatet er dokumentaren Eallin ja Ivnnit / Fargene og Livet.

Se trailer lender ned i saken.

Festivalklar

– Jeg har lenge kjent til Amund og det harde livet han har levd. Da jeg fikk vite at han hadde begynt på kunstskolen i Karasjok, skjønte jeg at det hadde skjedd noe spesielt. At han hadde gjort et viktig valg. Det trigget meg til å ta kontakt. Og Amund var villig fra første stund, forteller Harry Johansen til Nordlys.

Den prisbelønte filmskaperen fikk økonomisk støtte til prosjektet fra Nordnorsk filmsenter, Internasjonalt Samisk Filmsenter og Sametinget. Men ingen distribusjonsavtaler er inngått, idet filmen nå er visningsklar.

– Det er et arbeid som starter nå, og jeg er naturligvis spent på hvordan den blir mottatt. Filmen er klar for Nordkapp Filmfestival (10. - 14. september) og den samisk filmfestival Skábmagovat i Inari i januar neste år. Jeg vil også sende den til vurdering hos Tromsø Internasjonale Filmfestival, men vet jo at det er et nåløye, sier Johansen beskjedent.

Enda vanskeligere tror han det vil bli å få dokumentaren vist på TV.

– De kommsersielle kanalene vil ofte takke nei til produksjoner som dette, fordi de blir for smale. Men jeg har et håp om at NRK vil være interessert, sier filmskaperen som også har mange oppdrag som TV-fotograf for statskanalen.

Se traileren her:


Endret fokus

Johansen beskriver samarbeidet med Amund Anti som "veldig greit".

– Men det er klart at det er stor forskjell på spillefilm og dokumentar. Ting skjedde i løpet av perioden jeg fulgte Amund som gjorde at fokus for historien endret seg. Etter at han er ferdig på kunstskolen, ramler han ut i elendigheta igjen.

I en omtale fra selskapet Formidlingskraft AS, som jobber med PR og distribusjon av filmen, heter det om Amund Anti: "Livet han har levd er mørkt og hardt. Lyset for Amund har alltid vært kunsten. I filmen sliter han mellom mørket og lyset."

Harry Johansen beskriver premieren som en sterk opplevelse. På grunn av overveldende interesse måtte den flyttes til et større lokale enn først tenkt. To visninger måtte til.

Reaksjonene etterpå var at filmen var både vakker, sterk, trist og morsom.

En av seerne sier i en artikkel på nettstedet til Hermetikken Næringshage: - Den forteller noe om det samiske samfunnet, hvordan noen lever, alkoholismen og hvordan det er å bo og leve her i Karasjok. Jeg syns at Karasjok kommune skal gi Amund et kunstnerstipend, det fortjener han.

Universell historie

Harry Johansen understreker imidlertid at Fargene og livet er en universell historie som folk over hele verden kan kjenne seg igen i – selv om hovedpersonen er samisktalende og bor i Karasjok.

– Den er slik sett ikke noen samisk film. Alkoholisme og alt det fører med seg finnes overalt og i de fleste familier.

Amund Anti stilte opp på premieren med høye skuldre, men uttalte like etterpå:

– Det var litt skremmende i begynnelsen, jeg var litt urolig for hva folk ville si når de så filmen. Men etter visningen, når applausen kom og alle positive kommentarene kom til meg, da ble jeg rørt. Dette var stort for meg.

Harry Johansen, selv bosatt i Tana, er stolt over at filmen på 40 minutter i sin helhet er laget med lokale krefter i Øst-finnmark. Musikken er komponert av Vadsø-musikeren Harald Devold.

– Ikke minst er det jo i seg selv nokså sjeldent med en filmpremiere i Finnmark, sier han.

Les flere saker hos Nordlys

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere