RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Daniel Petry (Context TV)

Amundsen-ekspedisjon på vei hjem

Sist oppdatert:
Ekspedisjonen skulle forsøke å finne ut mer om omstendighetene rundt Roald Amundsens tragiske endelikt i 1928.

Etter ti dager med intenst søk etter flyet som polarhelten Roald Amundsen styrtet med i 1928, er ekspedisjonen fredag på vei hjem igjen fra Bjørnøya. Foreløpig holder de kortene tett til brystet om eventuelle funn.

- Veldig spent
- Jeg håper de har funnet noe, men jeg vet ikke. Jeg er veldig spent, sier direktør Sven Scheiderbauer ved Norsk luftfartsmuseum i Bodø til Nettavisen. Museet har utrustet ekspedisjonen sammen med Sjøforsvaret, det tyske tv-selskapet Context tv og Kongsberg Maritime AS.

Letingen etter vrakdeler fra det havarerte flyet har pågått sent og tidlig med kystvaktskipet «Harstad» som base. Til å saumfare sjøbunnen er det benyttet en selvgående undervannsrobot, Hugin, og en fjernstyrt miniubåt, en ROV.

Lørdag er det varslet en pressekonferanse i Tromsø om resultatet av ekspedisjonen.

- Jeg hørte sist fra ekspedisjonen torsdag. Da hadde de ikke gjort noe funn som kunne knyttes til Latham-flyet, men de var fortsatt optimiske, forteller Scheiderbauer til Nettavisen.

Fullastet med sonardata
Torsdag ble Hugin sjøsatt for siste gang. Sonarbildene fra fartøyet brukes til å plukke ut objekter som skal undersøkes nærmere av den fjernstyrte miniubåten. Den er utstyrt med kamera.

- Takket være godt vær, fin sjø og hardt arbeid fra mannskapet, har ekspedisjonen dekket 100 prosent av søkeområdet, fortalte ekspedisjonsleder Rob McCallum på sin blogg torsdag.

Når Hugin igjen er hentet opp av sjøen og brakt på dekk, er det den alene som vet hva som befinner seg nede på havbunnen. I neste omgang blir harddisken som er fullastet med data hentet ut. Bare å laste ned dataene tar sju timer, ifølge McCallum.

Mange ubesvarte spørsmål
Ingen vet nøyaktig hva som hendte da polarhelten Roald Amundsen (55) og hans menn forsvant på vei fra Tromsø til Ishavet i 1928. De hadde utrustet en redningsekspedisjon for å finne Amundsens italienske kollega, Umberto Nobile, som havarerte med luftskipet «Italia». Nobile kom tilbake i live, men det gjorde ikke Amundsen og hans menn.

De forsvant med det franskproduserte flyet, et Latham 47. Det ble funnet enkelte vrakrester, men tross intens leting med franske og norske marinefartøy, ble aldri selve flyet funnet. I 2003 hentet en fisker opp noe som trolig var deler av flyet. Han noterte posisjonene, og det er i dette området ekspedisjonen har lett etter vrakdeler. Helst vil de finne en eller begge motorene fra flyet.

- Det er flere ubesvarte spørsmål knyttet til hva som skjedde med Roald Amundsen og hans ekspedisjon. Vi vet at flyet havarerte, men vi kjenner ikke årsaken og nøyaktig hvor de forsvant, sier Scheiderbauer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere