Stein Sneve

Amundsen og rasismen

Hvorvidt Per-Willy Amundsen er rasist eller ikke er en lite fruktbar debatt, vi bør heller snakke om effekten av hans  ytringer.

Hvorvidt Per-Willy Amundsen er rasist eller ikke er en lite fruktbar debatt, vi bør heller snakke om effekten av hans  ytringer. Foto: (NTB scanpix)

Aldri før har en norsk toppolitiker kommet med en mer rasistisk uttalelse

Jeg liker egentlig ikke ordet «rasisme». Alt for ofte brukes det som lite mer enn et skjellsord, eller som en retorisk klubbe å slå meningsmorstandere i hodet med. Også når de kommer med helt legitim kritikk av religiøse miljøer, eller norsk innvandringspolitikk.

Bruken av ordet har dessuten en lei tendens til å vri debatten; den handler ikke lenger om det substansielle innholdet i en uenighet, men om bruken av selve ordet.

Det er likevel ingen tvil om at rasismen eksisterer, også i det norske samfunn. Med oppvekst på 1960- og 70-tallet stiller jeg meg mer tvilsom til påstanden om problemet er økende, men la det ligge: Rasismen finnes, og den er avskyelig.

For meg er rasisme troen på at én «rase»/folkegruppe er mer verdt enn en annen, basert på dens etniske bakgrunn. Ut fra en slik definisjon er det Per Willy Amundsen nylig sa til TV2 nylig om innvandrere og fødsler rasisme.

Det betyr ikke at Amunden er rasist, selv om ytringen definitivt er rasistisk. Ved at den vil gi én gruppe færre rettigheter enn en annen - gjøre den mindre «verdt» - enn andre grupper nordmenn, utelukkende basert på deres etnistitet.

Noe som altså er selve kjernen i rasismen som politisk ideologi.

Amundsen trenger altså likevel ikke å være rasist. Det er her debatten ofte går av sporet, og ender opp med å skade kampen mot rasisme.

Fordi den da begir seg inn på en gransking av menneskers indre sjelsliv. Det er noe vi andre sjelden har forutsetninger for å gjøre med hell, og det gjør kritikken altfor lett å forsvare seg mot.

Det kan nemlig godt hende at Amundsens utspill primært er et taktisk frieri til de deler av Frps velgerbase som er dypt urolige for regjeringsflørten med innvandringsliberale Venstre og KrF.

Det gjør ikke selve uttalelsen mindre rasistisk, men det gjør Amundsen til en kyniker, ikke en rasist.

Den samme debatten pågår for fullt i USA; er Donald Trump rasist eller ikke.

Han har definitivt kommet med klart rasistiske uttalelser, og han støttes aktivt av grupper som selv har erklært seg som rasister.

Trumps forsvarer mener dette kun dreier seg om taktiske utspill for å holde på de deler av hans base som er livredde innvandring.

Igjen; også debatten om Trumps rasisme har stått på stedet hvil siden før han ble valgt. Det er antakelig enda verre å skille rasisme fra kynisme, når mannen som snakker er narsissist i tillegg.

Å skille mellom en uttalelse og den påståtte intensjonen bak den, bør faktisk gjøre det lettere å ta avstand fra den. Det har da også flere Frp-politikere gjort, og det har de all ære av.

Desto mer påfallende er tausheten fra partiets ledelse. Det burde egentlig vært enkelt for Siv og Sylvi; aldri før har en norsk toppolitiker kommet med en mer rasistisk uttalelse, og mannen er blant Frps ledende tillitsmenn.

De trenger ikke engang bruke ordet «rasisme», men de bør idet minste kunne slå fast at dette ikke er, og aldri vil til å bli Frps politikk.

Når så ikke skjer, øker det mistanken om at heller ikke partiledelsen ønsker å støte fra seg mer radikale deler av egen velgerbase.

Det må føles pinlig for det flertall av Frp-ere jeg kjenner som velmenende politikere uten snev av rasisme i sin ideologiske plattform.

Flere av dem bør ta til seg ordene fra konservatismens far Edmund Burke: «Det eneste som skal til for at ondskapen vinner er at gode mennesker ikke gjør noe».

Eller sier noe...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer fra blogger: Stein Sneve

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag