Analyse: Nav svindles for 10 milliarder kroner i året

Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

28.02.13 09:37

Oslo (NTB): Nav betaler trolig ut over 10 milliarder kroner årlig på grunn av feil og svindel, ifølge en analyse fra SAS Institute.

Beregningen fra analyseselskapet viser at det er snakk om et mørketall på minst 10 milliarder kroner. Anslaget er sammenlignbart med analyser fra Sverige, mener instituttet.

– Dette er langt fra et overdrevet anslag. Nav har et forklaringsproblem når de bare avdekker 210 svindelmillioner i fjor, sier Simen Pedersen i SAS Institute til VG.

Knut Røed ved Frischsenteret i Oslo er blant landets fremste eksperter på trygdeøkonomi. Han mener anslaget kan være riktig.

Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen mener beløpet er ufattelig stort og at det viser at man har mye å tjene på å bekjempe trygdesvindel.

Navs seksjonssjef Magne Fladby vil ikke kommentere tallene, men innrømmer at det i lys av tall fra Sverige kan være snakk om betydelige beløp også i Norge.

Utover dette ønsker han ikke å kommentere saken før Proba samfunnsanalyse har lagt fram sin rapport. Det samme svaret gir Arbeidsdepartementet.

Nav forvalter over 300 milliarder kroner, rundt en tredel av statsbudsjettet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag