RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Analyse: Ny og vidunderlig verden

Sist oppdatert:
Investorer bør bli mindre opptatt av å identifisere bobler og heller tenke over hva som skjer med verdensøkonomien. Det mener en aksjestrateg som spår en ny gullalder
I en bredt anlagt analyse med den modige tittelen 'Brave New World' utfordrer strategen Anais Faraj i Nomura Securities den konvensjonelle tankegangen til investorer.

I et intervju med Faraj, som iMarkedet.no publiserte i februar, spådde han videre oppgang på børsene. Han kom i intervjuet inn på at det som skjer i verden er at lave renter, lav inflasjon og høy produktivitet skaper et meget godt klima for aksjer.

Les intervjuet her:
Nomura-strateg spår lave renter og aksjesolskinn

I en fersk analyse utpensler Faraj og Nomura sitt syn ytterligere. Og de tegner et spennende bilde for investorene.

Det er nemlig ikke lengre amerikanske konsumenter som er motoren i verdens økonomiske vekst, mener han. Den rollen har "emerging economies" (India, Kina, Taiwan, Indonesia, Brasil osv.) tatt over. Det er disse som driver den økonomiske veksten med en enorm produktivitetsvekst.

Produktivitetsveksten kommer nettopp fra økonomier som Brasil, Kina og India. Samtidig skaper denne veksten i produktivitet ikke inflasjon. Mens den økonomiske veksten har vært enorm, har ikke inflasjonen vært tilsvarende.

Dette ser vi også ganske tydelig i den norske økonomien: Der har den importerte prisstigningen vært svært svak, da det er mye import av billige klær, sko og andre forbruksvarer som kommer fra Kina. Samtidig er prisveksten stor i det som produseres av varer og tjenester innenlands. Men i sum er prisveksten lav.

- Det virker som om verden er på vei inn i en ny "golden age" sykle som en repetisjon på oppgangstidene fra 1955 til 1974, skriver Faraj i analysen som forteller at denne periodens viktigste kjennetegn var økt produktivitet og lav inflasjon som førte til lave realrenter og flere bullmarked (dog av vekslende kvalitet.)

Nytt kart over verdensøkonomien

- Som om produktivitetsveksten i verden ikke var nok, verdensøkonomien har startet å forandre form. Senteret for verdens økonomisk gravitasjon er ikke lengre G7, men Kina og de andre 'Emerging Markets.' I motsetning til allment akseptert visdom er ikke verdens økonomiens motor lengre amerikanske konsumenter, skriver Faraj som mener vekst og investeringer går mellom de ulike "fremadstormende økonomiene" som India, Kina og Brasil.

For å underbygge dette trekker Faraj frem at 'Emerging Markets' står for 56 prosent av verdens samlede brutto nasjonalprodukt målt opp mot kjøpekraftsparietet. Dessuten viser tall fra verdens handelsorganisasjon at handel mellom "emerging markets" siden 2000 har steget med 12 prosent i året. Det er raskere vekst enn handelen mellom Vesten og resten av verden.

Denne økende multilaterale handelen og økte økonomisk samhandlingen er en sterk driver for revaluering av verdier, mener Faraj som forventer at investorene etter hvert blir dette bevisst.

For å utnytte dette mener Faraj at bedrifter som har enten oppstrømsvirksomhet fra emerging economies eller som på andre måter direkte vil bli påvirket av de nye vekst- og handelsmønstrene er å foretrekke.

Boblemani

- Den største faren for analytikere og investorer er å ikke se skogen for trær. Dårlige investeringsbeslutninger er ofte resultat av at man overser faktum som ligger rett foran oss. Sannsynligvis fordi de er så åpenbare at de ikke tiltrekker oppmerksomhet, skriver Faraj som mener at den informerte investor ofte interesserer seg for det komplekse heller enn det åpenbare.

Og det som investorer og analytikere bruker mesteparten av sin energi på nå er en manisk leting etter nye bobler, mener Faraj.

- For mange søker å finne toppen av sykelen, enten det er i obligasjonsmarkedet, aksjemarkedet, kinesisk vekst eller dollaren. For få holder det motsatte kontrære synet, mener Faraj som trekker frem det siste World Economic Forum i Davos som eksempel på dette.

Det som var interessant her var at representanter for bedriftene hadde et langt mer positivt syn på verden enn det politikere, analytikere, investorer og andre fremtredende meningsbærere hadde.

Faraj mener det er grunn til å høre på bedriftene, fordi alle makro-risikoelementene som pessimistene har lagt til grunn allerede er bakt inn i verdsettelsen av aksjer og andre verdipapir, og vel så det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere