RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Analysen av Tromsø

Vålerengas analyseansvarlig ser på mandagens motstander.

Analyseansvarlig Aleksander Olsen har studert mandagens motstander Tromsø:

Tap i Ålesund forrige helg ble etterfulgt av seier i cupen mot Mjøndalen. En ny bortekamp venter før sommerferien, mot Tromsø.

Vi skal måle krefter mot ”gutan” for å ta tre poeng på bortebane. En klubb som har skuffet resultatmessige i forhold fjorårets prestasjoner for bronselaget. Med en ny og erfaren trener i Per Mathias Høgmo, var forventningene enda større til klubben. Sånn jeg ser det skyldes det to grunner; Ny trener fører alltid med seg enda større optimisme, og ”messias” skulle videreutvikle den jobben Steinar Nilsen gjorde. Det var å utvikle angrepspillet videre fra den defensive og bunnsolide organiseringen Nilsen skapte i TIL i 2008.

En del ting har likevel ikke fungert for TIL hittil i år. Det beviser statistikken ved at TIL er Tippeligaens nest svakeste hjemmelag. Det har vært mange målfattige oppgjør på Alfheim i år med en totalmålforskjell på 9-9 på hjemmebane. Det løsnet på mange måter for Gutan mot AAFK der det ble 3 -1 seier og Moldskred viste seg som en målscorer verdig.

Framoverfotball

TIL bygger sin spillestil på framoverfotball, aggressivt press på ballfører og solid ettertrykk. TIL er skrudd sammen i en klassisk 4-4-2, med hardtarbeidende midtbanespillere i Knarvik, Haugen og Lindpere, samt vår ”egen” Strand som ofte har operert mot høyre. Bak seg har de den spillende midtstopperen Reginiussen som ofte utfordrer pressledd og tar med seg ballen fremover i banen og setter i gang angrepene mot etablert. Stødige backer som elsker å angripe og på mange måter er breddeholderne i laget, der landslagsback Høgli og Yndestad som oftest operer på hver sin side. Duellspilleren og ryddegutt sammen med Reginiussen har ofte vært finnen Koppinen, men Sequiera er også ett meget godt alternativ for TIL.

Den sterkeste lagdelen er derimot ikke nevnt, radarparet Moldskred/Rushfeldt. Ett gammelt klassisk oppsett med en stor og sterk targetmann, i spann med en liten, rask og bevegelig spiller. Komplementært utfyller de hverandre perfekt. Målfarlige begge to, med hver sine spisskompetanser, Rush har riktignok vært en del skadet i år, men det er store sjanser for på nåværende tidspunkt at Rush spiller på mandag.

Formasjon

Tilbake til formasjon. Vi har også registrert at TIL senest i NM kampen mot Bryne, spilte i en klassisk 4-3-3, men det er ganske nytt for Tromsø, og Høgmo har presisert at 4-4-2 er grunnformasjon til TIL. Men vi blir ikke overasket om TIL skulle komme i en 4-3-3 formasjon før kampen eller forandrer underveis. Vi er forberedt.

For oss er TIL på lik linje som AAFK på sitt beste ett gjennombruddshissig fotballag med mye løpskraft, klart definerte roller, omstiller seg fra forsvar til angrep hurtig og bruker ofte bakrom mot Moldskred tidlig. TIL er det laget etter min mening i 2008 som gjennomgående hadde best struktur i forsvarsspillet, og kunne justere presshøyden kontinuerlig. Det beste med TIL var at de var ekstremt gode i presset på ballfører, slik at fikk mange gode brudd eller gjenvinninger høyt i banen.

Det kan se ut som, at TIL sakte men sikkert har begynt å finne tilbake til det. Laget slipper til færre sjanser, strukturen ser bedre ut, særskilt i midtbaneleddet. Derimot det viktigste er at aggressiviteten har blitt større i hele laget. De gode bruddene har kommet oftere.

Våre muligheter

Hva med våre muligheter? Hva tar vi hensyn til?

Vi må i langt større grad luke bort de unødvendig og lette baklengsmålene. Bestemthet i egen scoreboks. Hvis vi kan gjenskape ett pasningsspill (som i kampen mot AAFK - i perioder var den bedre enn på lenge) som setter krav til motstanderen og å flytte egne bein raskt. Fortsette med å produsere 2. og 3.mannsbevegelse foran ballfører, det vil føre til rom som våre spillere kan utnytte til vår fordel. Vi bør beholde vår egen defensive organisering intakt, ved ett godt press på ballfører og holde TIL spillerne feilvendt så lenge vi har mulighet til det.

1. Presisjon og gjennombruddskraft pasningsspillet

2. Få satt i gang 2. og.3 mannsbevegelse mot etablert og overgangsspillet

3. Beholde god defensiv organisering med ett aggressivt press på ballfører

doffen til 562
doffen til 562

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere